Er is een tekort aan dierenartsen en dat begint te knellen. De vraag naar zorg voor dieren neemt toe. Hier een archiefbeeld van het dierenziekenhuis in Oldenzaal, waar een kunstbot wordt geplaatst bij een hond.
Volledig scherm
Er is een tekort aan dierenartsen en dat begint te knellen. De vraag naar zorg voor dieren neemt toe. Hier een archiefbeeld van het dierenziekenhuis in Oldenzaal, waar een kunstbot wordt geplaatst bij een hond. © Carlo ter Ellen DTCT

Tekort aan dierenartsen begint nu echt te knellen

ENSCHEDE - Nederland telt steeds minder dierenartsen. Tot nu toe wordt het met lapmiddelen opgevangen, maar als het tij niet keert, ontstaan er grote problemen. Niet alleen bij de NVWA, dat toezicht houdt op de voedselketen, maar in de hele agrarische sector. Ook vacatures voor huisdierenartsen zijn nauwelijks nog te vullen.  

Quote

We hebben het aantal vacatures de laatste jaren zien verdrievou­di­gen

Dierenarts Ferdi Demir

Een hoog afbreukrisico, vergrijzing, deeltijdwerk en een toenemende vraag: Nederland kampt met een fors tekort aan dierenartsen. Dat wordt de komende jaren naar verwachting alleen maar erger. Inmiddels werken al tientallen dierenartsen uit het buitenland hier. Ze komen uit landen als Roemenië, Spanje, Italië en Polen.

De vraag overstijgt nog altijd het aanbod. „We hebben het aantal vacatures de laatste jaren zien verdrievoudigen”, zegt dierenarts Ferdi Demir, manager van het gespecialiseerde uitzendbureau FlexVet in Haaksbergen. „Via ons zijn er nu 47 dierenartsen uit het buitenland aan het werk.”

Zeer serieus

Merel Langelaar van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, bevestigt het beeld. „Wij nemen dit probleem zeer serieus”, laat ze weten. Het tekort bestaat zowel bij artsen voor gezelschapsdieren als bij veeartsen. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), verantwoordelijk voor de veiligheid van ons vlees, heeft ook grote moeite om jonge vee- en keuringsartsen te vinden. Afgelopen december trok D66 hierover nog aan de bel met Kamervragen. 

De minister erkende in de beantwoording dat er sprake is van een tekort en dat dit leidt tot meer werkdruk bij dierenartsen. De zorgen in de Tweede Kamer richtten zich specifiek op toezicht bij de slacht, maar het probleem is veel breder dan dat, zegt Langelaar. „Het tekort baart grote zorgen, gezien de cruciale rol die de dierenarts speelt in de bewaking van diergezondheid, volksgezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn in de gehele voedselketen.”

Vacatures

In deze regio staan op dit moment bij de beroepsorganisatie zeker zes vacatures voor een dierenarts open. Uitzendbureau Flexvet in Haaksbergen heeft zeven vacatures in Overijssel en twee in Gelderland. Precieze aantallen zijn lastig te vinden, omdat ook diverse commerciële partijen vacaturesites hebben. Demir stelt dat een kwart van de jonge dierenartsen binnen vijf jaar niet meer praktiseert. 

Ferdi Demir. Flexvet Haaksbergen
Volledig scherm
Ferdi Demir. Flexvet Haaksbergen © Flexvet

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.