Test: hoe ben je het snelst bij de Veste?

Joost zoekt het uitENSCHEDE - Het snelst van en naar FC Twente: hoe dat je dat? Tweewekelijks komen zo’n 25.000 mensen met de fiets, auto of het ov naar De Grolsch Veste. Verslaggever Joost Dijkgraaf neemt de proef op de som en gaat een race aan met collega’s.

Met verhoogde ademhaling snelwandel ik de hoek om bij De Grolsch Veste. Recht voor me ligt de hoofdingang, in de verte staat een bronzen Blaise N’Kufo te glinsteren. De collega’s met wie ik deze wedstrijd ben aangegaan zijn in geen velden of wegen te bekennen. Dit kan maar één ding betekenen: met de auto heb ik iedereen afgetroefd!

Om de week loopt het stukje niemandsland tussen Enschede en Hengelo vol voor een thuiswedstrijd van FC Twente. Ruim 25.000 mensen trekken dan richting De Grolsch Veste voor de drie V’s: voetbal, vermaak & (helaas iets te vaak) vloeken. Bezoekers komen uit heel de regio en daarbuiten, maar het grootste aandeel seizoenkaarthouders woont in Enschede (Boswinkel, Stadsveld, Hogeland, Velve, Glanerbrug) en Hengelo (Hengelose Es, Woolde, Slangenbeek).

Zo’n wedstrijd zorgt voor een gigabezoekerspiek op parkeerplaatsen, in fietsenstallingen en treincoupés. En daardoor logischerwijze voor file en vertraging. Hoe ben je nou eigenlijk het snelst? Tijd voor een testje Mario Kart real life.

De proef
Heenweg:
Roombeek Enschede - De Grolsch Veste (5,7 kilometer)

Terugweg:
De Grolsch Veste - Café Peppel in Hengelo centrum (5,2 kilometer)

Op de heenweg vertrekken we bij ons eigen Balengebouw, op Roombeek in Enschede. We spreken af voor de hoofdingang van de Veste. De race terug start direct na het laatste fluitsignaal. Eindlocatie is café de Peppel, in het centrum van Hengelo. De Mario’s en Luigi’s in deze steekproef:

- Rutger Borgerink (fiets)
- Bjorn Weinreder (openbaar vervoer)
- Joost Dijkgraaf (auto)

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.