In totaal werden er tot nu toe 189 Twentse ziekenhuisopnames na een positieve coronatest gemeld. Onbekend is hoeveel patiënten uit dat totaal het ziekenhuis inmiddels weer verlaten hebben.
Volledig scherm
In totaal werden er tot nu toe 189 Twentse ziekenhuisopnames na een positieve coronatest gemeld. Onbekend is hoeveel patiënten uit dat totaal het ziekenhuis inmiddels weer verlaten hebben. © Carlo ter Ellen DTCT

Tien nieuwe ziekenhuisopnames in Twente door corona, totaal naar 189

ENSCHEDE - Er zijn tot nu toe 189 Twentenaren in het ziekenhuis opgenomen na een besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM woensdagmiddag bekendmaakte. De afgelopen 24 uur steeg het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames met tien, relatief een iets sterkere stijging dan de afgelopen dagen.

In absolute aantallen komen de meeste patiënten uit Enschede, blijkt uit berekening van deze krant op basis van de gegevens van het RIVM. 42 inwoners van die gemeente zijn na een positieve coronatest in het ziekenhuis beland. Daarna volgt Rijssen-Holten, met 18 besmette ziekenhuispatiënten.

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis belandde liep de afgelopen dagen licht op, maar steeg de afgelopen 24 uur iets sneller. Zo werd dinsdagmiddag nog bekendgemaakt dat het aantal ziekenhuisopnames op 179 lag, terwijl het totaal maandag op 174 stond.

Niet bekend is hoeveel van de patiënten op de intensive care liggen, in welke ziekenhuizen ze verblijven en hoeveel patiënten er inmiddels weer hersteld of overleden zijn.

Relatieve aantallen

De cijfers die het RIVM publiceert zijn relatief, en doorberekend naar het aantal patiënten per 100.000 inwoners. Omdat er in Dinkelland veel minder mensen wonen dan in Enschede, komen daar relatief gezien de meeste ziekenhuispatiënten vandaan.

In Wierden wonen al dagenlang de minste mensen die tot nu toe na een positieve coronatest in het ziekenhuis belandde: ‘slechts’ drie. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel ziekenhuispatiënten er uit alle Twentse gemeenten komen.

Over de RIVM-cijfers:

De cijfers van het RIVM elke dag publiceert gaan over het aantal overleden personen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe besmettingen die gisteren geregistreerd zijn. Opnames en doden worden vertraagd geregistreerd door ziekenhuizen en GGD, waardoor toename per dag vaak kleiner is dan uit RIVM-berichten blijkt. Iemand kan vandaag overlijden of in het ziekenhuis worden opgenomen maar pas over een paar dagen doorgegeven worden aan het RIVM. Daarnaast ligt het werkelijk aantal besmettingen hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.