Volledig scherm
Winkel aan de Emmastraat © GO2 26 Dreambox

Tientallen Twentse 'zwartkijkers' komen tot inkeer

ENSCHEDE - Zo'n 65 Twentenaren hebben de afgelopen weken hun illegale televisiemodem ingeleverd. Wie nog wel zo'n Dreambox heeft staan heeft nog tot 1 maart tijd om tot inkeer te komen.

Een inkeerregeling van de Twentse politie heeft de afgelopen weken reacties opgeleverd van 65 'zwartkijkers' die er gebruik van maken. Na een inval bij het Enschedese bedrijf Euro Global, eind vorige maand, bood de politie bezitters van de zogenoemde Dreambox de mogelijkheid om aan straf te ontkomen door hun verboden kastje vrijwillig in te leveren.

Ziggo

Het bezit van de Dreambox is strafbaar als daarop illegale software is geïnstalleerd, zegt de politie. Met die software kunnen voor een klein bedrag alle zenderpakketten van Ziggo worden ontvangen. Bij Euro Global werden de kastjes verkocht, volgens justitie met de bijbehorende verboden abonnementen.

Hoe de zaak bij de politie terechtkwam wil politiewoordvoerder Henk Kremer vanwege het onderzoek niet zeggen. Ziggo wilde in een eerder stadium evenmin zeggen of ze zelf aangifte heeft gedaan tegen het Enschedese bedrijf.

Inval

Voor de inkeerregeling is toestemming gegeven door de officier van justitie, zegt Barbara van Heerde, woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Zulke regelingen zijn door justitie eerder gebruikt, bijvoorbeeld om illegale wapens van de straat te krijgen. "Je moet het eigenlijk zien als coulance."

Tijdens de inval bij het bedrijf aan de Emmastraat nam de politie administratie in beslag. Daaruit zou blijken dat het bedrijf honderden illegale abonnementen verkocht. Een groot deel van de afnemers is dus nog niet tot inkeer gekomen.

Om hoeveel kastjes het precies gaat, en welke maatregelen er volgen voor gebruikers die de Dreambox niet voor 1 maart inleveren en dus een straf riskeren, wil politiezegsman Kremer niets zeggen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.