Volledig scherm
Links de 'gewone' Timothy. Rechts in zijn rol als Freddie Mercury. © Emiel Muijderman / Robin Kamphuis

Timothy uit Enschede is dé Freddie Mercury van Nederland

ENSCHEDE - Hij loopt op het podium in kleding zoals Freddie Mercury die had, danst zijn pasjes en steekt ook een vuist in de lucht. Timothy Drake (36) uit Enschede is inmiddels dé Freddie Mercury van Nederland.

En donderdag, niet toevallig op de 25ste sterfdag van de zanger van Queen, beklom hij het podium, als Mercury. "Als ik een knop omzet, dan ben ik hem. En het kostuum helpt, want als ik in de spiegel kijk zie ik mezelf niet, maar zie ik Freddie."

Tour
Met zijn band staat Drake de komende vijf jaar als Freddie Mercury op het podium met de show 'I want to break free!'. "Voor volgend jaar is het tourprogramma al bijna rond. We spelen vooral in Nederland en in Duitsland." De aantrekkingskracht van Mercury is volgens Drake vanzelfsprekend. "Hij hoort bij de top 5 van artiesten uit de muziekgeschiedenis. Hij is een icoon. Zijn stemgeluid, zijn showmanship, het is ongeëvenaard."

Plaksnorren
Het naspelen van de band Queen is dan ook nog steeds populair. "Ons publiek is 40- en 50-plus. Mensen die vroeger van de echte band Queen hielden. We geven een goede show, compleet met de kleding zoals Queen die had, met pruiken en met plaksnorren. We zingen ook alles live, als één van de weinige Queen-acts wereldwijd."

Speciale dag
De 25ste sterfdag van Mercury zorgde gisteren niet voor speciale emoties bij Drake. "Ik sta al negentien jaar op het podium, dus ik ben wel wat gewend. Wel dacht ik nog even aan de woorden die hij vlak voor zijn overlijden sprak: 'Never make me boring', ofwel: 'Maak me nooit saai'. Dat houd ik bij een optreden altijd in m'n achterhoofd."

Binnenkort staat Drake met zijn Queen-show in Twentse theaters. De programmering staat op queentour.nl.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.