Titanenstrijd in Twente tussen bioscoopketens

LEESTIPHENGELO/ENSCHEDE - Pathé komt naar Hengelo, Enschede heeft Kinepolis en krijgt een gloednieuwe stadsbioscoop van Vue met 10 zalen. Is daar nog wel markt voor? Wat zeggen de harde economische cijfers en wat vindt de Netflix-generatie?

Twente wordt het toneel van een titanengevecht tussen bioscoopketens. Het Belgische concern Kinepolis had na de overname van de Wolff-filmzalen het alleenrecht in Enschede, maar daar komt verandering in. De van oorsprong Engelse bioscoopgroep Vue Cinemas maakt met tien filmzalen zijn opwachting in het oude postkantoor in het stadscentrum. Tien kilometer verderop zet de Franse keten Pathé voet op Twentse bodem door de overname van de bioscoop in Hengelo. Daarmee hebben alle bioscoopreuzen een plekje veroverd in Twente. Samen zijn de drie concerns goed voor meer dan de helft van het marktaandeel in Nederland. Alle drie willen ze de harten van het Twentse bioscooppubliek stelen. Is daar ruimte voor?

Cijfers

Wie naar de cijfers kijkt, ziet wel kansen. Het bioscoopbezoek in Nederland zit ondanks de opkomst van de Netflix-generatie in de lift. Vorig jaar werden er ruim 34 miljoen tickets verkocht. Tien jaar eerder waren dat nog 23 miljoen kaartjes. Toch is de vraag of dat voldoende is de extra filmzalen in deze regio te vullen. Zo kampte Kinepolis Enschede het afgelopen jaar met een kleine terugloop in bezoekers.

“De gemiddelde Nederlander bezoekt twee keer per jaar de bioscoop, in Twente ligt dat getal op 1,5”, vertelt directeur Gulian Nolthenius van de NVBF, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. “Heel simpel: er ligt dus ruimte, dat zien investeerders ook. In meerdere regio’s in Nederland wordt geïnvesteerd om dat gat te dichten, Twente is er daar één van.”

Toch is het aantal te vullen stoelen groot. Kinepolis nabij De Grolsch Veste telt 2.750 stoelen en de vestiging in het centrum heeft drie zalen met 439 stoelen. De stadsbioscoop Vue in Enschede straks 1100 en de nieuwe Pathé in Hengelo 834. De Almelose bioscoop, onderdeel van Movie Unlimited met ook vestigingen in Kampen en Zevenaar, heeft vier zalen met 488 stoelen. Dat alleen al zijn bijna 5.600 stoeltjes in Twente die dagelijks verkocht moeten worden. Bovendien zijn er tal van andere kleinere en middelgrote filmzalen in de regio.

Een titanengevecht niet nodig, denkt nieuwkomer Vue. “Wij weten uit ervaring dat er gewoon meer mensen naar de bios gaan, zodra er een goede bioscoop bijkomt”, aldus ontwikkelingsmanager Bas Goossens van Vue. “De regio heeft weer wat te kiezen. We kannibaliseren elkaar niet, maar zijn een aanvulling.”

Slecht imago

Het is nog niet eens zo lang geleden dat bioscopen in zwaar weer verkeerden en soms het loodje legden, ook in deze regio. De bios kampte begin deze eeuw met een slecht imago. Het was er donker en vies, constateert Ennet van Eeden, expert entertainment & media van adviesbedrijf PwC. De afgelopen vijftien jaar werd er flink geïnvesteerd om bioscopen om te toveren in een open ruimte, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en veelal met een ruim aanbod van hapjes en drankjes. Een filmpje pakken werd een avondje uit. Dat was de redding en heeft er voor gezorgd dat ondanks de opkomst van Netflix en de groei van video on demand, steeds meer mensen kiezen voor een film in de bioscoop.

Hoe bioscoopgek deze regio exact is, weet de brancheorganisatie. Zij kennen de cijfers van bioscoopbezoek in Twente per gemeente, maar willen die niet prijsgeven. “Dat zijn afspraken met alle partijen”, aldus directeur Noltghenius.

Ivar Schutte van Pathé, die vanaf 1 december eigenaar is van Cinema Hengelo, is hoopvol over de toekomst. “De afgelopen jaren is er steeds weer een beetje groei. Wij ervaren dat mensen steeds vaker op zoek zijn naar een avond uit. Daar kunnen we met onze kwalitatief hoogstaande theaters aan voldoen.”

Antwoord op geweld in grote steden
Ondertussen komt op het Twentse platteland een particulier met een eigen bioscoop als antwoord op het geweld van de ketens in de steden. In Tubbergen wil Ronnie Filart het allemaal anders doen dan de volgens hem onpersoonlijke benadering van grote bioscopen. Hij is initiatiefnemer van het plan twee bioscoopzalen met in totaal 200 stoelen en een grand café te openen in wat nu nog de plaatselijke bibliotheek is.

Daaraan is behoefte, is de overtuiging van Filart. “Uit marktonderzoek blijkt dat wekelijks zo’n 800 mensen uit Tubbergen naar de bioscoop gaan. Als je omliggende plattelandsgemeenten als Twenterand en Dinkelland meerekent, gaat het om duizenden.”

Veel van deze bioscoopgangers voelen zich net als hijzelf niet thuis bij de grote ketens, is zijn indruk. “In de stad ben je een nummer. Kaartjes uit de automaat en zulke dingen. Dat wordt bij ons anders.” Gevraagd naar een toelichting hanteert hij dezelfde termen als de grote ketens: gezelligheid en beleving. “Ja, dat zegt misschien iedereen, maar het is in Almelo, Hengelo en Enschede veel te kolossaal. Wij gaan bijvoorbeeld werken met gastheren en –vrouwen.”

Vorige week is hij daarvoor een crowdfund-actie gestart. “We kregen op de eerste dagen al tientallen positieve reacties binnen.” Hij heeft 1,2 miljoen euro nodig, het resterende bedrag wil hij lenen. “Ik weet zeker dat we het geld bij elkaar krijgen.” Deelnemers aan de crowdfund-actie hoeven zich geen zorgen te maken als het onverhoopt toch niet lukt. “Er is een geld terug garantie als Noabers eind volgend jaar niet is gerealiseerd.”.

Volledig scherm
© ANP XTRA

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.