Volledig scherm
Bestuurder Hennie Kenkhuis van Jeugdbescherming Overijssel. © Frans Paalman

Toch certificering voor Jeugdbescherming Overijssel, toekomst lijkt veiliggesteld

ENSCHEDE - Het Keurmerkinstituut heeft Jeugdbescherming Overijssel (JbOV) maandag een nieuw certificaat toegekend. Dat betekent dat de toekomst van de instelling voor jeugdbescherming en jeugdreclassering is veiliggesteld.

Vorige maand leek de opheffing van JbOV nog dichtbij: de organisatie kreeg van het Keurmerkinstituut tot 7 november de tijd om aan alle eisen voor een kwaliteitscertificaat te voldoen, maar maandenlang leken de kwaliteitseisen niet te worden behaald.

JbOV kampt al jaren met problemen, die zich de afgelopen periode opstapelden. Reorganisatie volgde op reorganisatie. De beoogde fusie met Jeugdbescherming Gelderland werd dit voorjaar door Gelderland afgeblazen vanwege de problemen met het keurmerk en vanwege de financiële situatie van JbOV.

Maandagochtend, een week voor de deadline en de daaropvolgende opheffing, kreeg JbOV alsnog een regulier certificaat. 'De afgelopen maanden is bij JbOV volop ingezet op het verbeteren van kritische punten. Na de recente toetsing blijken wij aan de zware kwaliteitseisen te voldoen', schrijft de organisatie in een verklaring.

Opluchting

Bestuurder Hennie Kenkhuis van JbOV bleef de afgelopen maanden optimistisch, maar realiseerde zich ook dat een ontmanteling van zijn organisatie dichtbij was. In dat geval zou de zorg van 2.000 Overijsselse kinderen moeten worden overgedragen aan een van de twee andere gecertificeerde instellingen: de William Schrikker Groep en het Leger des Heils.

Nu aan alle eisen is voldaan reageert Kenkhuis blij: “Wij zijn blij dat we het certificaat behaald hebben en de zorg kunnen blijven bieden aan alle kinderen die aan onze zorgen zijn toevertrouwd. Hiermee blijft voor alle cliënten ook de continuïteit van de zorg gewaarborgd.”

Keurmerken

Jeugdbescherming Overijssel voert in opdracht van de gemeenten in Overijssel Jeugdbescherming en Jeugdreclassering uit. Alleen zogeheten Gecertificeerde Instellingen zijn bevoegd deze kinderbeschermingsmaatregelen zoals een ondertoezichtstelling of voogdij of een jeugdreclasseringsmaatregel uit te voeren. 

Gecertificeerde Instellingen staan onder toezicht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en worden iedere drie jaar opnieuw beoordeeld door het Keurmerkinstituut (KMI) dat daartoe door het ministerie is bevoegd.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.