Volledig scherm
Grofvuil gedumpt aan de Horstvelderweg in het buitengebied van Enschede © Handhaving053

Toename in overlast buitengebied: ‘Boa’s zijn echt onmisbaar’

ENSCHEDE - Stichting Landschap Overijssel ziet een toename van overlast in het buitengebied. „Boa’s zijn echt onmisbaar.”

In arren moede overweegt Stichting Landschap Overijssel zelf weer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) aan te stellen. In het verleden had elk landgoed van deze stichting een eigen boa, maar nu is er geen één meer.

Dat begint steeds meer te wringen nu ook de toezichthouders van gemeenten of zijn wegbezuinigd, of hun aandacht vooral moeten richten op de binnensteden en dorpskernen.

Alarmklok
Het is bepaald niet voor het eerst dat over het beheer van natuurgebieden de alarmklok wordt geluid. Volgens Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Nationaal Park De Hoge Veluwe moet het ministerie van Veiligheid ingrijpen.

Harry Koster van Landschap Overijssel heeft rond Enschede 1100 hectare onder zijn hoede. „Boa’s zijn echt onmisbaar. In Zuid-Twente is in het buitengebied eigenlijk geen boa meer preventief aanwezig. De hoeveelheid gedumpt afval neemt absoluut toe. Maar ook de overlast van mountainbikers en loslopende honden. Je ziet honden met regelmaat door de weilanden jakkeren en wild opjagen.”

Wild
Dat heeft gevolgen voor het wildleven, met name herten en reeën, stelt Koster. „Als een gebied stelselmatig wordt verstoord door los rennende honden, dan trekt het wild zich terug. Er zijn echt stukken waar je vroeger veel wild zag, maar nu amper nog een ree ziet.”

Voor het Landschap Overijssel zijn her en der nog wel boswachters actief, maar die kunnen niet bekeuren, hooguit waarschuwen. Ze belonen mensen die hun hond aangelijnd hebben met koffiebonnen. Kosters: „Tegen de hardleerse hondenbezitters, die er maling aan hebben dat hun dier aangelijnd moet zijn, begin je weinig.”

Landschap Overijssel 'leent' soms voor een weekeind de boa van Stichting Twickel. „Als het echt de spuigaten uitloopt, kunnen we daar nog incidenteel op terugvallen.”

Afval
Het aanpakken van illegale afvaldump is moeilijker. „Die mensen moet je op heterdaad betrappen. En je merkt dat ze slimmer worden. Voorheen kwam je tussen het afval nog wel eens een naam of adres tegen, maar tegenwoordig niet meer. Mensen rijden met aanhangers vol het buitengebied in. We vinden complete afgedankte keukens.”

De gemeente Enschede gaat dit jaar overigens de afdeling handhaving met twee fte's uitbreiden. Deze boa's zullen zich echter gaan richten op illegale afvaldump in de stad zelf.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.