Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Toezicht op Boerenkerkhof Enschede werkt, maar blijft nodig

ENSCHEDE - De maatregelen om junks en zwervers uit het Boerenkerkhof in Enschede te weren hebben gewerkt, zeggen omwonenden. Maar ze hopen dat burgemeester Onno van Veldhuizen nu geen gas terugneemt.

„De prikpost wordt nog steeds gebruikt, hoor”, zegt Frans Giersteker (71) met een knipoog. Hij wijst naar een wit kunstwerk in het Boerenkerkhof, het stadspark naast zijn flat. „Wij noemen het de prikpost, omdat junks die zuil nog steeds gebruiken om hun spuiten te zetten.”

Junks in de bosjes

Een jaar geleden greep burgemeester Onno van Veldhuizen in, na een lange periode van klachten uit de wijk rond de oude begraafplaats aan de rand van het stadscentrum. Junks en zwervers sliepen in de bosjes en deden er hun behoeften. In het parkje werd drugs gedeald, en spelende kinderen vonden regelmatig gebruikte spuiten.

Een groepsverbod van een jaar moest een begin maken aan de oplossing van de overlast. De politie zou vaker surveilleren, en particuliere beveiligers zouden eveneens een oogje in het zeil houden.

Het heeft gewerkt, zegt Giersteker, ondanks dat niet alle problemen verholpen zijn. „De groepen gebruikers en zwervers komen minder vaak naar het Boerenkerkhof, onder meer, omdat de security soms wel drie keer per dag langskomt. En als ze dan een groepje zien, is het niet eens nodig om de politie te waarschuwen. De junks zijn al weg voor de politie er is.”

Controle houden

Maar naast de positieve geluiden klinkt ook steevast een oproep: het groepsverbod is nu formeel beëindigd, maar moet worden verlengd om de situatie onder controle te houden. Giersteker: „Dit is een grote stad, je moet accepteren dat er soms overlast is. Maar je moet alert blijven om niet terug te vallen.”

Een besluit over het verlengen van de maatregelen is nog niet genomen, zegt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente. En dat betekent dat er momenteel even niet kan worden opgetreden tegen groepen overlastgevers. „De burgemeester wil een nieuw besluit nemen op basis van een politieadvies, en dat is nog niet binnen. Tot dan willen we niet op de zaken vooruitlopen.”

Rapport

Politiechef Arjan Derksen zegt dat het rapport binnen een aantal dagen op het gemeentehuis ligt. „Het is er nog niet, omdat de persoon die het maakt vakantie had. Hoe het advies eruit gaat zien, is dus nog niet duidelijk, maar ook wij zien dat de situatie door de maatregelen is verbeterd.”

Ook andere omwonenden zijn tevreden over de ontwikkelingen rond de voormalige begraafplaats van de gemeente Lonneker. Jeffrey (34) laat er ‘gewoon weer’ zijn hond uit. Tot een jaar geleden deed ik dat niet, veel te bang dat Jack Russell Jackie iets zou overkomen. „Die zwervers lieten alles slingeren. Drugszakjes, spuiten. En als je langsliep, kreeg je een grote bek. Nu komen we hier weer.”

Weer spelen op schoolplein

Ook directrice Babette Hummel van de naastgelegen basisschool Het Zeggelt is tevreden. „Ik ben hier nog maar kort actief, maar in de weken dat ik hier werk, is er nog geen gedoe geweest.” Vorig jaar vertelde de toenmalig directrice nog dat de kleintjes binnen moesten blijven, omdat ze eventuele gevaren van rondslingerende naalden en wietzakjes niet goed konden herkennen. Hummel: „Maar de kleuters spelen inmiddels weer gewoon op het schoolplein.”

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.