Volledig scherm
© Thinkstock

Trendbureau Overijssel: 'Kloof tussen rijk en arm in Twente wordt groter'

ENSCHEDE - Met name in Twente zullen de verschillen tussen arm en rijk de komende jaren groter worden. Dat zegt directeur Hans Peter Benschop van het Trendbureau Overijssel.  

Hij bespeurt tevens dat Twente steeds verder achteropraakt bij de regio Zwolle. Het Trendbureau Overijssel, dat de belangrijkste tendensen in deze provincie op een rijtje heeft gezet, spreekt van een toenemende maatschappelijke tweedeling.

Twee oorzaken
​„Er komen grotere verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden”, aldus Benschop. Hij noemt twee oorzaken: „Middengroepen vallen weg, doordat ze last hebben van automatisering en robotica. Daardoor raken bijvoorbeeld secretaresses en mensen die hun brood verdienen met financiële dienstverlening en verzekeringen hun baan kwijt.” Ook de terugtrekkende overheid werkt tweedeling in de hand. Benschop wijst op de participatiemaatschappij. „Als mensen zorg nodig hebben, moeten ze die zelf regelen. De één beschikt wel over een eigen netwerk, de ander niet. Dat betekent ongelijkheid.’’

Planbureau
Een ‘zorgwekkende ontwikkeling’, kwalificeert de directeur. „In de eerste plaats is het niet goed voor de mensen zelf. Een ongelijke samenleving betekent minder welzijn en minder welvaart.” Het is ook een bedreiging voor de samenleving, kwalificeert Benschop. „Er ontstaat een groep mensen die zich aan de kant geschoven voelt en zich daarom afzijdig houdt in de samenleving. Ook politiek is dat zeer ongewenst.” Het Trendbureau Overijssel baseert zich vooral op gegevens van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Lage arbeidsparticipatie
Door een kwetsbare economie zal de tweedeling zich in Twente sterker dan elders manifesteren, vertelt Benschop. „Traditioneel zijn in Twente relatief veel mensen aangewezen op de onderkant van de arbeidsmarkt. De arbeidsparticipatie is er laag. Dat geldt ook voor de productiviteit.’’

Niet alleen slecht nieuws
Maar het is niet enkel kommer en kwel in Twente. Het Trendbureau Overijssel meent dat er in de afgelopen periode toch ook veel is bereikt. Het Kennispark Twente bijvoorbeeld, een ‘sciencepark’ met veel beginnende spin-offbedrijven.

Volledig scherm
© Irene Wouters

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.