Trouwerij op hardloopschoenen? In Enschede kan het!

VideoENSCHEDE - Als je dan toch moet trouwen, waarom dan niet in de sportschool? Het begon als een grap, althans dat dacht de maandagmiddaggroep van Basic-Fit. Maar maandag gaven Lies Schole (69) en Paul Bilman (63) elkaar aan de Oosterstraat toch echt het ja-woord.

Een paar minuten voor de huwelijksceremonie is er van zenuwen bij Lies en Paul niets te merken. Geduldig wacht het aanstaande echtpaar tot alle bruiloftsgasten klaar staan om hen te ontvangen. Die gasten zijn overigens deelnemers van de wekelijkse groepsles. „De meesten hebben mij nog nooit ontmoet”, lacht Paul. „We kennen elkaars voornamen niet eens.” De sportkleding hebben de gasten aangehouden. Dat geldt ook voor Lies en Paul. De bruid draagt een wit blousje van de kringloop en felgekleurde gympen. „Mijn sluier is van een vriendin uit de groep. Zij droeg die 50 jaar geleden op haar eigen bruiloft.” Paul houdt het bij sportschoenen en een korte broek. In zijn shirt zitten zweetplekken. Niet van de spanning, maar van de groepsles die ze vlak voor de ceremonie hebben gevolgd. Instructrice Ellen is een van de getuigen.

36 jaar samen

Lies en Paul zijn al 36 jaar samen, maar nooit getrouwd. Nu het samenlevingscontract na al die jaren wat aangepast moet worden, stelde Lies voor om maar gewoon te trouwen. „Maar om nou te zeggen: we gaan vanmiddag een nieuw samenlevingscontract tekenen… Nee dat klinkt toch niet? We hebben hier een hele gezellige sportgroep. Dus stelde ik voor om gewoon bij de sportschool te trouwen.” Basic-Fit twijfelde niet om het verzoek: het is misschien wel de eerste keer dat er in sportkleding wordt getrouwd. De sportschool is door de gemeente benoemd tot eenmalige trouwlocatie. 

Tradities

Als rond half vier Lies en Paul elkaar het ja-woord geven klinkt er applaus. Trouwringen zijn er niet en er wordt voor deze gelegenheid een ijstaart aangesneden. „Dit past helemaal bij ons”, vertelt Lies. „We doen dingen graag anders dan anders. En het kan niet gek genoeg. Waarom zo vasthouden aan tradities?”

Volledig scherm
Huwelijk in sportschool Basic-Fit Enschede Lies Schole en Paul Bilman © Wilco Louwes

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.