Volledig scherm
Jan van Erkelens © Carlo ter Ellen DTCT

Truckers komen in actie voor Enschedese Jan in Frankrijk

ENSCHEDE - Vrachtwagenchauffeurs uit het hele land leven mee met hun college Jan van Erkelens (65) uit Enschede, die nu al twee jaar Frankrijk niet uit mag op verdenking van drugssmokkel. Meerdere truckers zijn op diverse sites een inzamelactie begonnen om hem financieel een hart onder de riem te steken.

Quote

Dit kan echt iedereen overkomen

Nikola Ilic

Deze krant berichtte zaterdag over de onfortuinlijke Tukker (‘Jantje is de klos’), die zweert onschuldig te zijn en niet wist van de drugs in zijn lading. Na een jaar voorarrest, wacht hij nu ook al een jaar op een zolderkamertje bij een dominee op een eventueel strafproces. Hij mag het land niet uit. 

Rotterdammer Nikola Ilic kwam na het lezen meteen in actie. „Het zette me aan het denken. Dit kan echt iedereen overkomen. Je gaat ergens laden en alles ziet er uit, zoals je al jaren gewend bent. Je tekent de papieren en je gaat rijden… Ik heb misschien ook wel eens verboden waar vervoerd zonder het te weten. En vele collega’s met mij. Ik heb jaren in een loods gewerkt voor ik chauffeur werd. Het is heel simpel om iets in een lading naar de andere kant van de wereld te versturen. De chauffeur doet nietsvermoedend het werk.”

Inzamelactie

Ilic begon meteen een inzamelactie op onder andere Getfunded. Doel 500 euro voor Jan. Maar tegelijk deden andere hetzelfde. Er is nu een kleine 1000 euro binnen. „Het gaat niet om het bedrag, het gaat meer om het gebaar. Jan laten voelen dat we met hem meeleven. Sterker: zijn verhaal moet gehoord worden”, zegt de Rotterdammer. Hij kijkt naar de politiek. Hij vind de kwestie wel over voor een debat in de Tweede kamer. „Het is toch onacceptabel dat Jan niet eens in Nederland zijn proces kan afwachten?”

Ilic zit nota bene zelf in Frankrijk met een lading richting Nederland. Daardoor komt de kwestie rond Van Erkelens nog harder binnen. “Ik heb grote zakken poeder in de wagen, waarvan pvc wordt gemaakt. Die grote zakken zijn compleet verzegeld. Ik kan er niet in kijken. Bovendien. Als ik dat doe, kan de ontvanger de lading weigeren.”

Verslaggever Lucien Baard zocht trucker Jan op in Frankrijk. Bekijk de video hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.