Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Tukkers bij PVV in de rij voor plek in gemeenteraad

ENSCHEDE - De PVV wil haar vleugels uitslaan naar de gemeenten en zoekt lokale volksvertegenwoordigers voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. In Twente is 'erg veel animo'. "Mensen die er een paar moskeeën bij willen, wijzen we de deur."

De PVV kreeg in Overijssel in een week tijd zo'n zestig aanmeldingen van potentiële kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Een ruime meerderheid komt uit Twente. "Ik vind dat veel omdat het over gemeentepolitiek gaat", zegt Edgar Mulder, de PVV-fractievoorzitter in de Overijsselse Staten die nauw betrokken is bij selectie, screening en opleiding van lokale PVV'ers. "Vooral in de drie grote steden in Twente staan we er goed op."

Recent maakte Geert Wilders bekend ook op lokaal niveau actief te willen worden. De PVV, in de peilingen virtueel de grootste partij van het land, wil 21 maart 2018 in zoveel mogelijk plaatsen meedoen aan de raadsverkiezingen. Nu is de lokale aanwezigheid van de partij van Wilders beperkt tot Almere en Den Haag. In de provincies is de PVV sinds jaar en dag wel present.

Sympathie
Als Overijssels PVV-boegbeeld was Mulder nooit erg mededeelzaam over de lokale ambities van zijn partij. Werd hem gevraagd naar de plannen, dan verwees hij naar 'Den Haag', naar Wilders. Nu deze opening van zaken heeft gegeven, is Mulder spraakzamer. Hij spreekt van een 'positieve flow' rond de PVV in veel steden en dorpen en merkt dat mensen hun sympathie voor Wilders niet langer zorgvuldig verbergen. "We hebben het tij mee."

Kandidaten
In hoeveel gemeenten de PVV in 2018 op het gemeentelijke stemformulier staat, weet Mulder niet. "Daarvoor moeten zich eerst voldoende geschikte kandidaten melden. Voor steden als Enschede, Hengelo en Almelo betekent het dat er twintig tot dertig goede mensen per gemeente moeten zijn." Of dat zo is, kon Mulder gisteren nog niet zeggen. "Het ziet er vooral in Twente goed uit", aldus de Overijsselse PVV-voorman, die naast de drie grote steden Oldenzaal en Borne met name noemt als plaatsen waar inwoners zich wel als PVV-raadslid zien.

Aanmelden betekent niet automatisch een plaats op de lokale PVV-lijst. Voor gelukzoekers is geen plek, voor extreem-rechtse lieden en te linkse kandidaten evenmin. Mulder: "We gaan straks selecteren en screenen. Je haalt iemand door Google en komt al een hoop te weten. Praat met zijn of haar omgeving, ga een keer op huisbezoek, en je hebt al een heel aardig beeld."

'Echte PVV'ers'
Het doel van de zoektocht is simpel. "Echte PVV'ers. Wie geen problemen heeft met een paar nieuwe moskeeën bedanken we vriendelijk voor de belangstelling. Die wijzen we de deur. Mensen moeten een gezonde hekel hebben aan de islam."

  1. Jeugdige volleyballers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië
    VIDEO

    Jeugdige volleybal­lers uit Enschede klaar voor strijd op WK in Kroatië

    ENSCHEDE - Ze zijn er klaar voor. Twaalf jongens van het Bonhoeffer College aan de Bruggertstraat in Enschede reizen deze week naar Poreč in het noorden van Kroatië. Daar begint zaterdag het WK Scholenvolleybaltoernooi voor spelers onder de 15. Het Bonhoefferteam is het enige jongensteam dat voor Nederland zal uitkomen tijdens dit WK. 1Twente ging maandagavond langs bij de laatste training in de Diekmanhal in Enschede.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.