Volledig scherm
Monique Scholten, de vrouw achter het idee om Twentse bouwvakkers naar Sint-Maarten te lokken. © Eigen foto

Tukkers in de rij om 6 maanden te werken als bouwvakker op Sint-Maarten

WIERDEN/BOEKELO - Of er misschien Twentse timmerlieden zijn die een half jaar willen werken aan de wederopbouw van Sint-Maarten, vroeg de op het eiland werkzame Monique Scholten (33) zich af. Nou, dat heeft ze geweten! 

Scholten is geboren in Wierden en woonde tot haar twaalfde in Boekelo. Tegenwoordig werkt ze voor haar vaders uitzendbureau RS Employment Agency op Sint-Maarten,  dat in september werd getroffen door de orkaan Irma. Na maanden van puinruimen is nu de wederopbouw van Sint-Maarten begonnen. En daar wringt de schoen: bouwbedrijven komen om in het werk en op het eiland is geen werkloze timmerman meer te vinden. 

Gouden ei

Aannemer Ronald Boodram van Custom Carpentry & Boat Works op Sint-Maarten hoopte dat Scholten iets voor haar kon betekenen. Tevergeefs, zo leek het. Totdat de oud-Boekelose bedacht dat er in 'haar' Twente behoorlijk wat bouwvakkers wonen. 

Toen ze dat aan de grote klok hing, ging het hard. Vijf dagen later zitten er in haar mailbak al berichten van 25 mensen die staan te popelen om aan de slag te gaan. "En ze komen allemaal uit Twente!". Custom Carpentry & Boat Works heeft zes tot acht vakmensen nodig. Die kunnen, afhankelijk van hun kunnen, tussen de 80 en 120 Amerikaanse dollars per dag verdienen. Dat is omgerekend grofweg tussen de 68 en 102 euro.

Sollicitatiegesprekken

Maar hoe nu verder? Een aantal van hen laten overvliegen voor een sollicitatiegesprek? "Haha, nee. Ik ben nu bezig met een preselectie waarbij ik kijk naar ervaring, scholing maar vooral ook motivatie. Er zitten veel leuke reacties tussen met Twentse woorden zoals good goan en dat soort dingen, dan heb je bij mij al punten gescoord! Vanmiddag heb ik een meeting met Ronald en wil ik graag interviews inplannen. Waarschijnlijk gaan we die via Skype of WhatsApp afnemen. Ik ben ook in contact met de immigratiedienst hier, zodat ik snel al het papierwerk kan regelen."

De tam-tam gaat ook op Sint-Maarten snel. Want Custom Carpentry & Boat Works is niet het enige bouwbedrijf meer dat zaken wil doen met Scholten. "Vanmiddag heb ik nog een meeting met een groter bouwbedrijf en dus hoop ik ook dat ik nog meer geïnteresseerden kan bereiken."

poll

Uitzendbureau hoopt Twentse bouwvakkers naar Sint Maarten te halen

  • Werk is werk! Een ideale kans om (weer) aan de slag te gaan (58%)
  • Niks voor mij om mijn familie en vrienden achter te laten (21%)
  • Ik zie mijzelf daar al liggen op het strand! (20%)
708 stemmen
Volledig scherm
Aannemer Ronald Boodram van Custom Carpentry & Boat Works op Sint Maarten. © Eigen foto

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.