Twaalf koninklijke onderscheidingen in Enschede

VIDEOENSCHEDE - Twaalf gedecoreerden: twee ridders en tien leden in de Orde van Oranje Nassau. Drie vrouwen en negen mannen werden in het zonnetje gezet vanwege hun maatschappelijke inzet. Burgemeester Onno van Veldhuizen sprak ieder van hen toe en spelde de decoraties op.

LID

Eric van der Aa

Van 2014 tot 2018 was Van der Aa (50) raadslid in Enschede, daarvoor was hij al jaren actief in de raad van de gemeente Tubbergen. In Tubbergen was hij onder meer de man van de financiën. Aan het eind van zijn raadsperiode in Tubbergen hield hij zich bezig met de commissie Samenleving en Bestuur. In Enschede zette Van der Aa zich vooral in voor jeugd- en ouderenzorg.

Cor ter Beek

Cor ter Beek (79) bekleedde meerdere bestuurlijke functies bij voetbalvereniging Rigterbleek, waar hij al 70 jaar lid is. Ter Beek zat in de jeugdcommissie, was lid van het hoofdbestuur en de 55+ club. Verder heeft hij in 2002 bij Ten Cate een seniorencommissie opgericht. Ook in zijn buurt was Ter Beek actief, hij was onder meer voorzitter van de bewonerscommissie Hertmebrink.

Henk Heegen

Al meer dan veertien jaar is Heegen (75) betrokken bij de Enschede Marathon, waar hij voorzitter van de jury was. Tot 2005 was hij bestuurslid bij het Sint Nicolaas Comité. Ook bij de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie is hij nauw betrokken. Bovendien was hij acht jaar lang voorzitter van de seniorenraad, nu is hij nog lid van de WMO-Raad. Ook op sportgebied zet Heegen zich in, sinds 2007 is hij actief betrokken bij honk- en softbalclub Tex Town Tigers.

Cootje Wiggers-Hofstra

Sport is de passie van Wiggers (77). Vijftig jaar lang heeft ze zich ingezet als gymdocent voor een damesgymnastiekclub. Wiggers was de drijvende kracht achter de jaarlijkse uitstapjes. Ook was ze jarenlang wijkhoofd van de Hartstichting, waar ze de jaarlijkse collecte coördineerde. Sinds 1995 is Wiggers betrokken bij Stadsgilde Enschede, ze is een waardevolle gids binnen deze groep.

Annie Siegersma-Kuiper

Bijna elke dag is Siegersma (74) als vrijwilliger te vinden bij de Jeu de Boules Vereniging Enschede. Sinds 2001 is Siegersma algemeen bestuurslid met als aandachtsgebied kantinezaken. Bovendien verzorgt ze ook al 27 jaar de bingomiddag voor de ANBO. Behalve het leiden van de bingo doet ze ook de inkoop van de prijzen, rond feestdagen organiseert ze extra activiteiten.

Jan van Lijf

Als 15-jarige begon Van Lijf (57) al als vrijwilliger in de Wereldwinkel in Enschede. Hij was onder meer medeoprichter van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie Twente. Verder bekleedde hij meerdere functies voor D66, zowel lokaal als landelijk. Sinds 2014 is hij voorzitter van het Platform Vluchtelingen en Asielzoekers, bovendien is hij secretaris van de Nederlands Israëlitische Gemeente Twente en hij was gemeenteraadslid in Enschede.

Henk Morsink

Het hart van Morsink (71) ligt bij voetbal. Al meer dan veertig jaar is hij vrijwilliger bij voetbalvereniging LSV. Hij was onder meer jeugdleider, bestuurslid en elftalleider van de senioren. In 1990 werd hij elftalleider van het eerste elftal van LSV, tot vorig jaar heeft hij dat elftal geleid. Verder werd hij lid van het bestuur van de kerkhofcommissie van de parochie Maria Vlucht en verzorgt hij de jaarlijkse viering van Allerzielen.

Hindertje Siekmans-Nijboer

Al ruim zeventien jaar is Siekmans (78) actief voor de Stichting 55+, waar ze onder meer één van de drijvende krachten is achter de activiteit boetseren. Verder geeft ze les in nordic walking bij atletiekvereniging AC Tion. Ook bij de stichting Zonnebloem afdeling Wesselerbrink is Siekmans actief. Sinds 2004 verricht ze bezoekwerk om eenzame of alleenstaande mensen uit hun isolement te halen.

Jeroen Verhaak

Verhaak (69) was voorzitter van de evenementencommissie bij Tennisvereniging Boekelo en is sinds 1990 betrokken bij de ontwikkeling van de carnavalsvereniging de Soaltkloet'ns. Verder is Verhaak al meer dan tien jaar voorzitter van de dorpsraad. Sinds 2010 is hij ook lid van de WMO Raad (voorheen seniorenraad), waar hij al een aantal jaren voorzitter is.

Theo Willemsen

Bij biljartclub Stokkers betekende Willemsen (77) veel als clubinstructeur. Al tien jaar geeft hij wekelijks les aan de bejaardenbiljartvereniging De Posten. Bovendien is hij al zestig jaar lid van de koninklijke Leo Harmonie, waar hij een belangrijke vrijwilliger is. Als tambour-maitre/dirigent heeft hij vele shows geleid. Ook maakte hij nog deel uit het bestuur van de voormalige carnavalsvereniging de D(uur)-Douwers.

RIDDER

Frank Overweg

Overweg (70) is sinds 1990 actief voor meerdere Joodse stichtingen, waaronder de Stichting tot onderhoud der Joodse Begraafplaatsen in Borne en de Nederlands Israëlitische Gemeente Twente. Bovendien is Overweg penningmeester van de Stichting Vrienden van de Synagoge Enschede. Als bestuurslid bij de stichting Joods Overleg Oost Nederland speelde hij een grote rol in het organiseren van projecten. Verder is Overweg actief bij de Twentsche Golfclub en is hij voorzitter van de commissie van beheer van het Volkspark.

Danny de Vries

De Vries (44) begon na zijn studie bij de lokale omroep, waar hij nieuwsitems maakte. Tijdens de vuurwerkramp maakte hij beelden van de explosies die nog overal worden gebruikt. Vergoedingen hiervoor gingen altijd naar goede doelen in Twente. Later werd De Vries vrijwilliger bij de Oranjevereniging in Enschede, waar hij diverse functies uitoefende.

Verder was homo-emancipatie belangrijk voor hem. Hij was onder meer medeorganisator van de Roze Zaterdag die in 2004 werd gehouden. De Twentse Ambassades in Amsterdam en Rotterdam zijn mede door het initatief van De Vries opgericht, hij is daar nu directeur.

Volledig scherm
© RIKKERT HARINK

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.