Volledig scherm
De demonstratie voor het stadhuis in Lingen. © William van den Heuvel.

Twee arrestaties bij demonstratie tegen kerncentrale in Lingen

LINGEN - De Duitse politie heeft zaterdagmiddag twee Duitse demonstranten gearresteerd bij een protestbijeenkomst tegen de splijtstofstavenfabriek in Lingen. 

De demonstranten waren op het afdakje voor de ingang van het stadhuis geklommen, zodat hun spandoek beter zichtbaar was. Dat wilde de politie niet hebben. De Duitsers werden gearresteerd, maar volgens William van den Heuvel nog voor het einde van de demonstratie weer vrijgelaten. „Ik vond het een beetje flauw, daarvoor word je in Nederland niet opgepakt.”

Van den Heuvel, fractievoorzitter van de SP in Overijssel, was samen met zo’n twintig andere Twentenaren - waaronder leden van GroenLinks en Enschede Voor Vrede - en 150 bezorgde Duitsers in het centrum van Lingen om te demonstreren tegen de verderop gelegen splijtstofstavenfabriek, waar kernbrandstof voor kerncentrales wordt gemaakt. Daar woedde begin december een brand. Tot verbazing van een deel van politiek Nederland werd daarover door de Veiligheidsregio Twente niet gecommuniceerd. Een woordvoerder gaf later toe dat het beter was geweest wel informatie te verstrekken. Uit onderzoek van de Veiligheidsregio bleek overigens dat er destijds geen radioactieve stoffen zijn vrijgekomen en er geen gevaar was voor de volksgezondheid.

Waar de kernfabriek op de nominatie staat om in 2022 gesloten te worden, blijft de spijtstofstavenfabriek gewoon doordraaien. „We eisen dat deze dicht gaat, want ook de fabriek is een gevaar”, zegt Van den Heuvel. „Onze hele provincie ligt in de risicozone. De hele keten van de uraniummijnbouw tot het kernafval is gevaarlijk en zwaar belastend voor het milieu.”

De demonstratie, die zo’n twee uur duurde, verliep op het spandoekincident na rustig. Of het effect heeft gehad? „Het is een kwestie van de lange adem”, aldus Van den Heuvel. „Dit loopt al jaren. We blijven politieke druk uitoefenen en hopen dat het effect heeft. Maar het zal niet snel gewonnen zijn.”

  1. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

    Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

    ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.