windmolens
Volledig scherm
windmolens © ANP

Twee windmolens mogelijk in Enschede, maar provincie zegt 'nee'

ENSCHEDE - Er zouden twee windmolens gebouwd kunnen worden op Landgoed Christinalust. Toch ziet de provincie Overijssel er van af. Er zijn volgens Gedeputeerde Staten genoeg alternatieven in de provincie.

Het onderzoek naar windmolens op Christinalust ligt al bijna een jaar in de kast. Doel was om te bekijken of het wenselijk is om windmolens in of bij gebieden te plaatsen die in kader van het Natuurnetwerk Nederland beschermd worden. 

120 meter ashoogte

Landgoed Christinalust ligt langs de Windmolenweg, tegenover bedrijventerrein De Marssteden. De landgoedeigenaar voerde al langer gesprekken met de gemeente en de provincie over windmolens. 

De conclusie uit het onderzoek is dat er ruimte is voor twee turbines (ashoogte 120 meter) op Christinalust. De kans op schade aan beschermde natuur wordt laag ingeschaald. Enige nadeel is geluidsoverlast op De Marssteden, waar ook bedrijfswoningen staan.

Provincie wil niet

Ook al zijn volgens het onderzoek de gevolgen voor de natuur beperkt, Gedeputeerde Staten hebben de gemeente Enschede en Christinalust laten weten bij hun standpunt te blijven: geen windmolens bij beschermde natuur. De provincie vindt dat er voldoende alternatieven zijn in Overijssel.

Christinalust had in de doelstelling gepast van de nieuwe coalitie om de komende vier jaar plannen voor drie windmolens te maken langs de A35. Die mogelijkheid lijkt nu, wat de Windmolenweg betreft, ver weg.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.