Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Twente Airport loopt komst Fokker mis

ENSCHEDE – Twente Airport is de vestiging van Fokker Technologies misgelopen. Fokker, dat in samenwerking met vliegtuigproducent Airbus de productie van Fiber Metal Laminate (FML) wil opzetten, gaat dat doen in Papendrecht.

Gebiedsontwikkelaar ADT en joint-venture Fokker Technologies/Airbus waren lange tijd in gesprek over de bouw van een proeffabriek voor het lichtgewicht materiaal FML op de luchthaven. 

Quote

We zijn niet wanhopig. Het gaat ons lukken om van de luchthaven een toplocatie te maken

Eddy van Hijum

Dat de komst van Fokker op het laatste moment is afgesprongen, is ‘een tegenvaller’ zo erkent ADT-voorzitter Eddy van Hijum. Aluminium kunststof laminaat werd 20 jaar geleden door Fokker ontwikkeld in samenwerking met de technische universiteit Delft. In een op Twente te bouwen proeffabriek zou een tweede generatie FML worden geproduceerd. Maar Fokker Technologies gaat dat nu toch op zijn huidige locatie in Papendrecht doen. “Omdat de TU Delft daar in de buurt zit”, aldus Van Hijum. Ook de provincie Zuid-Holland spande zich in om de productie van het hoogwaardige materiaal voor Papendrecht te behouden.

Teller op nul

ADT zou de bouw van de proeffabriek betalen en de kosten ook een deel van de machines voor zijn rekening nemen, maar dat aanbod bleek toch niet aantrekkelijk genoeg. Zo staat de teller voor het zogeheten ‘topteam’, dat werd aangesteld om technologisch hoogwaardige bedrijven naar de luchthaven te halen, na anderhalf jaar nog steeds op nul. 

“We zijn niet wanhopig. Het gaat ons lukken om van de luchthaven een toplocatie te maken”, aldus Van Hijum. “Fokker heeft wel aangegeven de luchthaven een interessante locatie te vinden voor de productie van thermoplastische composieten, die men ook grootschalig wil toepassen in de vliegtuigbouw. Dat zou dan gebeuren in samenwerking met TenCate en Aeronamic uit Almelo, maar dat ligt verder in de tijd.”

Wat ook niet helpt in het streven op de luchthaven een ‘iconisch’ bedrijventerrein te vestigen, is het onderlinge wantrouwen tussen Twentse gemeenten, zegt topteamlid prof. Fred van Houten. “In Twente is er sprake van een negatieve gunfactor tussen gemeenten. Twentse gemeenten zijn kennelijk bang dat wij bedrijven vragen naar de luchthaven verhuizen, maar het is ons te doen om nieuwe werkgelegenheid. Met verplaatsing binnen Twente schiet niemand iets op.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.