Ict-specialisten uit India aan het werk in het hoofdkantoor van uitgeverij Wegener in Apeldoorn.
Volledig scherm
Ict-specialisten uit India aan het werk in het hoofdkantoor van uitgeverij Wegener in Apeldoorn. © Cees Baars

‘Twente moet vliegtuigen vol buitenlandse kenniswerkers halen’

ENSCHEDE - Twente moet kenniswerkers uit het buitenland gaan halen. Er werken nu tussen de 1600 en 2100 kennismigranten in deze regio. ,,Dat aantal moet naar 10.000. We moeten ze gaan halen, liefst vliegtuigen vol”, vindt voorzitter Geert Braaksma van Twente Board.

Braaksma hield zijn vurige pleidooi voor de import van kenniswerkers uit het buitenland maandagmiddag bij presentatie van de Twente Index, het jaarlijkse rapport over de economische prestaties van Twente. De voorman van Twente Board ziet vooral graag buitenlandse ict’ers komen. Want daaraan is de meeste behoefte. Juist ict’ers lopen het hardst weg uit Twente na hun afstuderen aan de UT of Saxion.

Veel westerse landen halen buitenlandse programmeurs, testers van software en applicatiebeheerders binnen. „In Silicon Valley struikel je over de ict’ers uit India, waarom zouden Indiërs niet naar Twente willen”, vraagt Braaksma zich af. ,,Maar ze komen niet vanzelf, we zullen ons er voor moeten inspannen.”

Textielfabrikanten

Hij verwijst naar de textielondernemers, die zestig jaar geleden naar Zuid-Europa trokken om arbeiders te werven voor de Twentse textiel. ,,We zullen weer moeten beginnen in Zuid-Europa. In Italië en vooral Spanje zijn veel hoogopgeleide jonge ict’ers zonder werk. Ik heb het bij Sensata ook zo gedaan”, zegt Braaksma, die jarenlang directeur was bij de multinational in Hengelo. „Dan gingen we in Spanje op een banenbeurs staan en dat leverde altijd een aantal goede werknemers op.”

Minder arbeidsmigranten

Twente telt in z’n algemeenheid minder arbeidsmigranten dan de meeste andere regio’s in Nederland, zo blijkt uit de Twente Index. Het aantal arbeidsmigranten in deze ligt tussen 4100 en 5500 personen. Slechts 3,7 procent van de Twentse werknemers heeft een andere nationaliteit. In Nederland als geheel ligt dat percentage op 6,3 procent. De cijfers in de Twente Index tonen aan dat het goed gaat met Twente als regio. Het werkloosheidspercentage ligt dit jaar voor het eerst sinds de teloorgang van de textielindustrie in de jaren zeventig onder het landelijk gemiddelde;Twente 3,4 procent, Nederland 3,5 procent in derde kwartaal 2019. 

Saxion start traject voor buitenlandse trainees

Hogeschool Saxion heeft al acht jaar het ‘Fast Forward-programma’. Hierbij werken afgestudeerden drie keer een periode van acht maanden als trainee in verschillende Twentse bedrijven om uit te zoeken wel werk en welke werkgever het beste bij hen past. Permanent zijn er op deze manier 70 Saxion-trainees werkzaam in het regionale bedrijfsleven. Om kenniswerkers vast te houden gaat Saxion het programma uitbreiden voor vijftien buitenlandse studenten die zijn afgestudeerd aan de Hoge School. „In september willen we er mee beginnen. Die buitenlandse studenten vertrekken anders weer naar huis, op deze manier kunnen we ze vasthouden”, zegt directeur André Roos van van Centrum voor Ondernemerschap van Saxion.

Cyber Partners wil helpen ict-talent behouden

Cyber Partners in Hengelo is een nieuw bedrijf, opgericht door vier Twentse zzp’ers die werkzaam zijn in de ict. Met z’n vieren hebben deze zelfstandige ict’ers de eerste student in dienst genomen, die aan Saxion is afgestudeerd in ict. Zijn salaris en auto worden vooralsnog betaald door de partners in Cyber Partners. Het is de bedoeling, dat de vennoten in cyber Partners straks sommige door hen aangenomen klussen voor een deel laten uitvoeren door deze afgestuurde Saxion-student, vertelt Evelien Bras, één van de oprichters van Cyber Partners. „Veel afgestudeerde ict’ers willen vrijheid en daarom niet bij één werkgever aan de slag. Maar als beginnende zelfstandige krijgen ze sneller klussen in de Randstad. Door ze in de startfase voort te helpen, blijven ze in Twente en kunnen we met ze samenwerken”, legt Evelien Bras uit.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.