Schitterende herfstkleuren in Twente, maar oh zo droog
Volledig scherm
Schitterende herfstkleuren in Twente, maar oh zo droog © Joris Buijs / PVE

Twente op weg naar record door kurkdroge herfst

ENSCHEDE - Door de kurkdroge herfst is deze regio op weg naar een nieuw record. Mogelijk wordt 2018 het droogste jaar ooit sinds de start van de metingen in 1975.

De hete zomer, warme nazomer en aangename herfst hebben één ding gemeen: ze gingen gepaard met veel zon en weinig neerslag. Nog nooit viel er tot 17 oktober zo weinig neerslag in deze regio, gemeten op weerstation Twenthe.

Eerder - in juli - werd al duidelijk dat Twente  200 dagen aan regen nodig had om de droogte te compenseren. Dat gaat er nu definitief niet van te komen. 

Geen spat

Voor boeren is het aanpoten dit jaar door de droogte
Volledig scherm
Voor boeren is het aanpoten dit jaar door de droogte © William Hoogteyling

De afgelopen drie weken viel er nauwelijks een spat regen. En ook de komende dagen blijft de neerslag uit.  Het droge weer zorgt voor tal van problemen.

Zo is het voor melkveehouders in Twente een drama. Door hogere voerprijzen en een magere maïsoogst schiet de Twentse boer er dit jaar gemiddeld 25.000 euro bij in.  Ook schieten er nog nauwelijks paddenstoelen uit de grond, en is het de vraag of geschaatst kan worden op slootjes dit jaar. 

128 liter minder

In historisch opzicht kende 2018 tot en de helft van dit jaar een normaal verloop. Na 1 juni sloeg de droogte plots toe. De totale neerslag dit jaar bedraagt tot dusver 467,8 millimeter. Het historisch gemiddelde over dezelfde periode is 596,1 mm, een verschil van 128 mm neerslag. Dat komt neer op 128 liter water (!) per vierkante meter.

Dat het ook wel eens anders is, bewijst 1993. In dat jaar viel bleef het maar met bakken uit de hemel komen. De teller stond toen op maarliefst 1050 mm neerslag, meer dan het dubbele van dit jaar.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.