Fabriekscomplex van Van Heek & Co. aan de Parallelweg in het centrum van Enschede. De fabriek in deels gesloopt en deels verbouwd tot appartementen.
Volledig scherm
Fabriekscomplex van Van Heek & Co. aan de Parallelweg in het centrum van Enschede. De fabriek in deels gesloopt en deels verbouwd tot appartementen. © Brusse.

Twente rekent af met textielverleden: werkloosheid onder landelijk gemiddelde

ENSCHEDE – De werkloosheid in Twente lag in 2019 voor het eerst sinds tientallen jaren onder het landelijk gemiddelde. „Nu het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het ook meldt, is het officieel”, juicht Kennispunt Twente, dat onderzoek doet voor onder meer de Regio Twente en gemeenten.

Ten opzichte van 2018 is het Twentse werkloosheidspercentage met 0,6 procent naar 3,3 procent gedaald. Landelijk bedroeg de daling 0,4 punten naar 3,4 procent. Daarmee is de Twentse werkloosheid anderhalf maal sterker gedaald dan in Nederland als geheel.

Werkloosheid Almelo daalt het sterkst

De werkloosheid daalde afgelopen jaar het hardst in Almelo (-1,1 procent) en komt daar nu uit op 3,7 procent. De werkloosheid in Almelo is nog maar 0,2 procent hoger dan in Hengelo, dat uitkomt om 3,5 procent (-0,5 procent). Enschede telt met een percentage van 4,4 nog altijd de meeste werklozen in Twente, maar de werkloosheid daalde in de grootste stad van de regio met 0,8 procent tot 4,4 procent. 

Gevolgen textielverleden afgeschud

Sinds het einde van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig – toen door de ineenstorting van de textielindustrie duizenden Enschedeërs hun baan verloren – was de werkloosheid nooit zo laag in Enschede. Met deze cijfers kan worden gesteld, dat Enschede, maar ook andere Twentse gemeenten met ‘textiel’, de gevolgen van de teloorgang van deze sector na een halve eeuw definitief achter zich heeft gelaten. Twente kon als ‘economisch achterstandsgebied’ jarenlang op extra middelen uit Den Haag en Brussel (EFRO-fonds) rekenen vanwege de ineenstorting van de textiel.

De werkloosheid in Twente is met 2,2 procent het laagst in Tubbergen (-0,5 procent) en Hellendoorn (2,5 procent).

De officiële werkloosheidscijfers per 1 januari.
Volledig scherm
De officiële werkloosheidscijfers per 1 januari. © CBS, 2020, i.s.m Kennispunt Twente.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.