Bij verpleeghuis Backenhagen in Hengelo verrasten kleinkinderen opa Aarninkhof met een straattekening. Hij is jarig, maar mag geen bezoek ontvangen.
Volledig scherm
Bij verpleeghuis Backenhagen in Hengelo verrasten kleinkinderen opa Aarninkhof met een straattekening. Hij is jarig, maar mag geen bezoek ontvangen. © Familie Aarninkhof

Twentenaren delen ervaringen rond corona: 'Met mondkapje op afscheid nemen van vrouw’

ENSCHEDE - Peter-Jan Knape beschrijft hoe hij toch nog - met mondkapje - afscheid mocht nemen van zijn lieve vrouw. Anderen maken van de nood een deugd en ruimen hun zolder op. Het coronavirus en de maatregelen raken de lezers van De Twentsche Courant Tubantia op tal van manieren. Een bloemlezing.

Het is niet de bedoeling dat mensen anoniem hun ervaringen delen in deze rubriek. Maar voor de hartenkreet van deze installateur maken we een uitzondering. Hij zegt niet met zo veel woorden dat hij zich ergert aan al die verhalen over thuiswerken en hoe lastig dat is met de kinderen. Maar wil wel benadrukken dat wat hij ervaart heftiger is. Zelf móet hij nog elke dag op pad en komt bij de mensen binnen. En dan? 

Regel geschonden

„Bij het aanbellen gaat het al mis: klanten blijven gewoon in de deuropening staan als je naar binnen wilt. Vervolgens wordt de godganse dag de anderhalve meter regel door klanten geschonden. Sommigen zijn gewoon zichtbaar licht tot zwaar verkouden, maar ja, gewoon laten komen die monteurs voor deze niet belangrijke werkzaamheden. Werk klaar bij die klant? Volgende klant, zelfde verhaal.”

De anonieme briefschrijver - zijn naam is wel bekend bij de redactie - vreest dat monteurs op deze manier het virus verder verspreiden door de regio. Is dat een gevaar? Of is dat juist de opzet, vraagt hij zich af. „Persoonlijk heb ik de boodschap van Rutte wel begrepen, het is de bedoeling dat ik het virus krijg. Ik kan het fysiek waarschijnlijk wel aan. U dan? Ik ben installateur, ik ben de man met de zeis. Niet omdat ik daar voor gekozen heb, maar omdat mijn baas mij er mee op pad stuurt.”

Quote

Ik ben installa­teur, ik ben de man met de zeis.

Anonieme briefschrijver

Overwinteraars

Nee, dan in Spanje. Daar komt geen monteur meer over de drempel. De volledige lockdown daar raakt ook de Tukkers Lucy en Gerard La Vos. Het echtpaar hoort tot de overwinteraars, verblijft jaarlijks van oktober tot april in Albir, Spanje. „Het heerlijke klimaat, lekkere eten en het relaxte leven bevalt uitstekend. Maar deze keer ging alles anders”, schrijft Lucy.

 „Mijn man heeft in 2014 een zware hartoperatie ondergaan in Hospital Clinica Benidorm. Daarom krijgt hij elk jaar in oktober een uitgebreide controle. Bleek dat de PSA-waarde in zijn bloed te hoog was. Gevolg: onderzoeken, foto’s. Uitslag: prostaatkanker. Dus bestraling en een operatie.” 

Maar corona gooide roet in het eten, tot een operatie kwam het niet. Terug naar Nederland is ook uitgesloten. „Grenzen dicht, geen vliegverkeer, dus daar zitten we dan. Gelukkig hebben we hier een grote tuin met fijn terras, al laat het weer ons nu in de steek. Voor het eerst deze winter brandt hier de verwarming. Gelukkig zijn de supermarkten goed gevuld. Men houdt zich hier goed aan het zeer strenge regime, er zijn hoge boetes voor het niet naleven. We hebben geen idee wanneer we terug naar Nederland kunnen.”

(Lees verder na de foto)

Lucy en Gerard La Vos. Het echtpaar hoort tot de overwinteraars, verblijft jaarlijks van oktober tot april in Albir, Spanje. Noodgedwongen op dit moment: ‘Grenzen dicht, geen vliegverkeer, dus daar zitten we dan’
Volledig scherm
Lucy en Gerard La Vos. Het echtpaar hoort tot de overwinteraars, verblijft jaarlijks van oktober tot april in Albir, Spanje. Noodgedwongen op dit moment: ‘Grenzen dicht, geen vliegverkeer, dus daar zitten we dan’ © Familie La Vos

Afscheid met mondkapje

Toetsenist-entertainer Peter-Jan Knape uit Delden stuurt zijn heel persoonlijke ervaring rond het overlijden van zijn echtgenote Truus. Bepaald geen onbekende in Delden, zo meldt hij met trots. Ze werd de laatste anderhalf jaar verpleegd in Bruggerbosch in Enschede.

Quote

Ik mocht bij haar op de kamer slapen. Dus na zestien maanden sliep ik weer bij haar.

Peter-Jan Knape

Hoewel de deuren op slot gingen in verband met corona, kreeg de familie toch nog de kans om afscheid te nemen. „We werden met mondkapjes toegelaten, met het gevaar zelf besmet te worden. Maar het de enige kans om nog afscheid van haar te nemen terwijl zij bij bewustzijn was.”

Door de maatregelen tegen corona is Truus in besloten kring gecremeerd. Het is een verdrietige tijd, schrijft Peter-Jan Knape. „Maar ik wil toch een compliment maken aan Bruggerbosch. Ik mocht bij haar op de kamer slapen. Dus na zestien maanden sliep ik weer bij haar. Ik heb er drie nachten geslapen. Het leek net of ik in een hotel was.”

Op zijn kont

Virussen nodigen in elk geval uit om eens goed op te ruimen. Neem Bianca Sanders (45) en Erwin Sweers (48) uit Enschede. Gedwongen thuis, zij werkt in de bedrijfscatering, hij als taxichauffeur voor dagbesteding en scholen. „Alles ligt op zijn kont, waardoor wij nu helaas niet ons normale werk kunnen doen”, schrijft Bianca. „Dus dan maar de nodige klusjes thuis. Zo hebben wij de zolder lekker opgeruimd lekker fris gemaakt door te sausen en hierna omgetoverd tot een sfeervolle dartzolder. Waarmee wij ook onze tijd prettig kunnen door komen....”

Wielrenners

Ze zijn de enigen niet. Joke Wolthuis uit Hengelo schrijft: „Met ons gaat het goed. Ik zie ook op onze markt dat de mensen zich goed houden aan het afstand houden. Alleen op de fiets passeren die wielrenners je soms van heel dichtbij. Zeker haast. Ik moet wel zeggen: we hebben nog nooit zoveel schoongemaakt. Deurkrukken, lichtknoppen, etcetera.” 

Verrassingen zijn er ook, steeds opnieuw. Thea Steffens uit Enschede stuurt een foto in van een fraai stukje straatkunst in Hengelo, bij verpleeghuis Backenhagen. Kleinkinderen die niet op bezoek mogen komen, verrasten de jarige opa Aarninkhof met een fijne tekening. 

Een opgeruimd huis, dankzij corona.
Volledig scherm
Een opgeruimd huis, dankzij corona. © Joke Wolthuis

Tuinmansverdriet

Zevenblad.
Volledig scherm
Zevenblad. © Archief

Nog een surprise: Giny de Graaf uit Borne heeft het zevenblad ontdekt als een verbindingskruid. Menigeen kent het vooral als tuinmansverdriet, omdat het een hardnekkig onkruid is, Giny niet. „Ik had nooit verwacht een positieve kant van zevenblad te ontdekken.”

“Mijn moeder heeft geen topconditie en is boven de 80. Toch willen we elkaar graag zien. Dus ik heb afgesproken dat ik elke dag een uur zevenblad kom steken. Zij zet dan een lekker kopje thee voor mij op de tafel buiten klaar en ik neem een gebakje mee. Zij drinkt in de kamer haar thee en ik buiten op het terras. We proosten met elkaar via het raam.” Vandaar dus verbindingskruid. „Op afstand en toch dichtbij. Goed voor je ziel!”

Geschrokken

Is de aandacht voor corona in de media niet veel te groot, vraagt Ruud Heuker of Hoek uit Hengelo zich af. Hij onderschat het virus niet, maar: „In het jaar 2017/2018 lieten helaas in achttien weken 9445 mensen in Nederland het leven door griep. Dat zijn 75 slachtoffers per dag. Jaarlijks sterven er in Nederland circa 420 mensen per dag. Daar zijn/worden nooit maatregelen voor genomen. In Europa vallen jaarlijks zo’n 800.000 slachtoffers door luchtverontreiniging.”

Van de kabinetsmaatregelen is hij enorm geschrokken. „Het besluit de horeca en sportscholen te sluiten is op zijn minst bedenkelijk te noemen als je bedenkt dat je in een supermarkt kunt winkelen, karretjes vastpakken, jampotjes pakken en weer terugzetten. Is er voldoende nagedacht wat dit alles teweeg brengt bij kleine ondernemers die noodgedwongen maanden de zaak moeten sluiten? Hij vraagt zich af hoe het kan dat er nu geld genoeg beschikbaar is. „Terwijl wij jaren hebben gehoord dat er flink bezuinigd moest worden, met name in de zorg.”

Quote

Is er voldoende nagedacht wat dit alles teweeg brengt bij kleine onderne­mers die noodgedwon­gen maanden de zaak moeten sluiten?

Ruud Heuker of Hoek

Wat is anders?

Toch maar positief afsluiten. Mariska van Doorn uit Hengelo beschrijft in een fijne brief wat ze zonder corona allemaal anders had gedaan. De conclusie? „Als ik m’n dagelijkse realiteit kritisch evalueer, is er praktisch gezien, als het gaat om wat echt heel dichtbij komt, (nog) niet veel veranderd. Dát mag tot dankbaarheid stemmen.” En: „Gewoon doorgaan en bijdragen wat je kunt, in het besef dat dát pure luxe is.”

Haar boodschap haalt ze van de Happinez scheurkalender en komt van David de Wulf: „Wat het hart echt verlangt, ligt niet in de tijd, niet in harde inspanningen en niet in je verhalen. Het is al hier. Het is klaar om ontdekt te worden, in het diepste van wie je bent.” 

Wilt u uw ervaringen in corona-tijden delen? Mail naar corona@tubantia.nl

 1. Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’
  PREMIUM

  Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’

  ENSCHEDE/ALMELO - Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M.. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
 2. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

  Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

  ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.