Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Twents Gitaarfestival gaat Europees

AUDIOENSCHEDE - EuroStrings is het eerste Europese samenwerkingsplatform van veertien klassieke gitaarfestivals in veertien landen. Het Twents Gitaarfestival in Enschede - van 10 tot en met 13 mei - is de Nederlandse deelnemer.

,,Kennelijk hebben we een goede reputatie opgebouwd. We zijn gewoon uitgenodigd", zegt Kerst Boersma, voorzitter van het Twents Gitaarfestival. Twaalf edities zijn er al geweest in Enschede, bij nummer dertien gaan ze Europees.

Het idee van het Europese platform komt ook uit die hoek. Initiator van EuroStrings is de in Los Angeles wonende gitarist Mak Grgiç (32) uit Zagreb. "Hij is de artistiek leider en zet de lijnen uit", zegt Bert Bennink, de projectleider in Nederland van EuroStrings.

Bennink en Boersma waren in november in Zagreb om de deelname rond te maken en de contracten te tekenen. EuroStrings moet de ontwikkeling van opkomende klassieke gitaristen bevorderen. Door de uitwisseling van young stars doen deze gitaristen internationale ervaring op. Ook wordt de klassieke gitaar bij een breder publiek in beeld gebracht. Bennink: "Wat Brussel wil, is het in contact brengen van verschillende culturen. Ik ben heel blij erbij betrokken te zijn."

Quote

We krijgen een internatio­naal aanspre­kend festival in de stad

Kerst Boersma

In totaal stelt het Creative Europe Program van de Europese Unie 2 miljoen euro beschikbaar. Dat lijkt veel, maar het is voor vier jaar en het geld wordt verdeeld over veertien landen, terwijl Zagreb als 'hoofdorganisatie' extra geld krijgt.

Boost

Niettemin krijgt Enschede een boost, weet Boersma. "We krijgen een internationaal aansprekend festival in de stad. Normaal hebben we zo'n tien tot twaalf optredens, nu zullen dat er meer worden."

De landen die meedoen aan EuroStrings zijn Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Estland en Finland. Elk festival levert een winnaar op. De winnaars maken in de finale in Zagreb uit wie er op tournee mag naar China, Taiwan en de VS.

Boersma wijst erop dat het Twents Gitaarfestival niet louter klassiek is. ,,We laten met name de breedte van de gitaarmuziek zien. Jazz bijvoorbeeld. In veel landen is het nog niet zo breed."

1Twente sprak met Kerst Boersma. Beluister het fragment hieronder terug:

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.