Volledig scherm
© Annina Romita

Twents 'opvoedschip' De Tukker gaat mogelijk weer varen

ENSCHEDE - Zeilschip De Tukker, het Twentse opvoedschip voor weerspannige jongeren, gaat mogelijk weer varen. Een groepje enthousiastelingen, onder aanvoering van ondernemer Rob Dieleman, wil dit voorjaar weer het ruime sop kiezen met Twentse jongeren. Of het afgetakelde schip zelf ook zal uitlopen, is nog de vraag. "Ons gaat het om methode De Tukker, maar het liefst varen we op De Tukker zelf."

De omgebouwde tweemaster De Tukker voer ruim twintig jaar met Twentse jongeren die de weg een beetje kwijt waren. Lange tijd gebeurde dat onder de vlag van de Twentse jeugdzorgaanbieder Jarabee. Tijdens meerdaagse zeiltochten werden jonge levens weer op de rails gezet. De 'methode De Tukker', was volgens alle betrokkenen een succesvol concept. Maar de jeugdzorg heeft geen geld meer en Jarabee deed het schip ruim een jaar geleden voor minder dan een ton van de hand. Sindsdien lag het te verpieteren aan de Hengelose kade van AkzoNobel. Na een aantal pogingen voor een herstart gooide stichting Varen met zeilschip De Tukker, de handoek in de ring. De stichting is opgeheven.

Herkeuren
Het schip is vervolgens verkocht aan scheepsbouwer SRF in Harlingen. Die liet het afgelopen weekeinde over varen naar Friesland. Daar wacht werfeigenaar Lex Tichelaar op de definitieve plannen van Dieleman en zijn ploeg. Deze zegt de boel rond te hebben en wil dit voorjaar weer gaan varen. Tichelaar vindt het een prachtig plan. "Opknappen en herkeuren gaat echter minstens een half jaar duren." Dieleman is optimistisch en wil desnoods eerst gaan huren. "Er zijn meer schepen voor dit doel geschikt."
De vraag is waarom Dieleman, een Enschedese ondernemer in de communicatie, wel denkt voor elkaar te kunnen krijgen wat eerder mislukte. "Wij werken met een begroting van bijna vier ton. Dat geld wordt grotendeels betaald door organisaties die bij ons de trajecten inkopen. Omdat we niet aan de Twentse jeugdzorg vastzitten, kunnen we ook wat verder kijken. Jeugdzorginstelling Trias koopt bij ons trajecten in en we hebben ook contacten met enkele andere instellingen. Het gaat geheid door. En ja, voor zover ik weet varen er ook Twentse jongeren mee."

Onderhoud
Aan de inmiddels opgeheven stichting Varen met zeilschip De Tukker, zat ook een sponsorstichting gekoppeld; de Vrienden van De Tukker. Die hebben tot het laatst toe geprobeerd om de zaak drijvende te houden. Kartrekker Andries Melchers laat weten dat de stichting Vrienden van de Tukker nog steeds bestaat. Er is de laatste jaren zelfs geld bij elkaar gesprokkeld voor onderhoud. Melchers: "Er is inderdaad nog wat in kas. Wat daarmee gaat gebeuren kan ik nog niet zeggen. Er wordt gewacht op het exploitatieplan van Dieleman en zijn stichting." Opknappen en herkeuren van De Tukker gaat volgens eigenaar Lex Tichelaar minstens een half jaar duren

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.