Blijdschap bij de Twentse studenten: it giet oan
Volledig scherm
Blijdschap bij de Twentse studenten: it giet oan © Jérôme Wassenaar

Twents studententeam overleeft ‘moment van de waarheid’ in Australië

DARWIN/ENSCHEDE - Een zucht van verlichting voor het Twentse studententeam ‘Down Under', hun zonneauto Red E heeft vandaag de technische keuring overleefd en kan zondag aan de start  verschijnen. "We hebben in een emotionele rollercoaster gezeten.”

Solar Team Twente is met ruim 30 Tukkers in Australië aanwezig voor de World Solar Challenge, de Formule 1-race onder zonneauto's. Een jaar lang bouwde het team aan de peperdure wagen, die volledig op zonne-energie kan rijden. Het doel is om de race te winnen en om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Het Twentse sprookje leek vorige week nog even in duigen te vallen toen de auto onherstelbaar beschadigd bleek, maar de impact daarvan lijkt mee te vallen. Deze week was de technische keuring van de wagen. 

“De keuring is toch wel het moment van de waarheid”, vertelt Frances van Elburg vanuit Darwin. “We hebben nogal in een emotionele rollercoaster gezeten, er kwam wel wat spanning bij kijken.” De zonneauto moet aan allerlei eisen voldoen, zo dient de grootte van het zonnepaneel binnen de afgesproken richtlijnen blijven en gelden er allerlei veiligheidseisen.

Eerst afgekeurd

De zonneauto werd in eerste instantie niet goed gekeurd. “Er waren een paar kleine aanpassingen die we moesten doen, zoals extra bestickering op de zonneauto en toevoegingen aan de documentatie”, vertelt technisch manager Sybren Wubs. Woensdag kwam de wagen alsnog door de keuring en mag ie definitief starten.

Zaterdag staat de kwalificatie op voormalig Formule 1 circuit Hidden Valley in Darwin op de planning. Dan worden de startposities van de World Solar Challenge bepaald, net als in de Formule 1. Een dag later is de echte start. Het Twentse team hoopt hoge ogen te gooien en voor het eerst in de historie de wedstrijd te winnen. “Daar is alles op gericht, werken we al een jaar naar toe”, aldus Van Elburg. 

Beelden van de technische keuring
Volledig scherm
Beelden van de technische keuring © Martina Ketelaar
De Red E moet in Australië hoge ogen gaan gooien
Volledig scherm
De Red E moet in Australië hoge ogen gaan gooien © Jérôme Wassenaar
Beelden van de technische keuring
Volledig scherm
Beelden van de technische keuring © Martina Ketelaar
  1. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

    Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

    ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.