Volledig scherm
Annabel Jeuring met een bericht over identiteitsfraude op haar website © www.annabeljeuring.nl

Twentse fotografe slachtoffer van identiteitsfraude

ENSCHEDE - De Enschedese fotografe Annabel Jeuring is slachtoffer van identiteitsfraude. Haar naam, foto en kopie van haar rijbewijs worden op internet gebruikt om mensen op te lichten, met name op Marktplaats.

De 37-jarige heeft gisteren aangifte bij de politie gedaan. Op advies van de politie heeft ze op haar bedrijfssite een waarschuwing geplaatst.

Integriteit
"Op zich maak ik me geen heel grote zorgen, maar ik vind het geen prettig idee dat mijn integriteit ter discussie komt te staan, terwijl ik een eigen bedrijf heb. Ik ben eerlijk. En ik vind het natuurlijk heel rot voor de mensen die de dupe worden."

Rijbewijs
De oorzaak ligt, denkt Jeuring, bij een naïeve actie van haarzelf in mei. Ze wilde kaartjes kopen via Marktplaats. "Ik sprak af dat ik een deel van de kaarten zou betalen en de rest als ik de kaarten had ontvangen. Die persoon wilde dan wel dat ik me zou identificeren, zodat ie zeker kon zijn dat ik de rest ging betalen. Ik heb toen een foto van mijn rijbewijs en een portretje van mezelf gestuurd. Zo is denk ik mijn rijbewijs in omloop geraakt. Nu denk ik: hoe dom kun je zijn."

Nooit gekregen
Ze heeft de kaartjes nooit gekregen. Een schadepost van 80 euro. Ze baalde en dacht dat daarmee de kous af was. Maar een paar weken later kreeg ze ineens een vreemde reactie op haar Facebook over kaartjes die ik zou gaan opsturen. Ik wist natuurlijk van niets en schreef dat terug. Toen kreeg ik screenshots toegestuurd van een WhatsApp-gesprek. Toen zag ik dat mijn foto en mijn rijbewijs waren misbruikt. Die persoon had gelukkig nog niet betaald."

Whatsapp
Afgelopen zondag was het weer raak, op dezelfde manier. "Iemand die al wel had betaald, wilde weten waar de kaartjes bleven. Die was dus met misbruik van mijn naam voor 40 euro opgelicht. Het was met hetzelfde telefoonnummer op WhatsApp gedaan. Ik moest die persoon echt overtuigen dat ik er niets mee te maken had." Ondertussen ontdekte Jeuring dat er ook een vals Facebook-account was aangemaakt met haar gegevens en foto. "Als je niet beter weet, dan denk je dat het mijn Facebook is." Het nepaccount heeft ze intussen door Facebook laten opheffen. "De politie is bezig met een onderzoek. Ondertussen kan ik mensen alleen maar waarschuwen; niet betalen voor je zeker weet dat je met mij te maken hebt."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.