Volledig scherm
Vuurwerkshow van Harings Vuurwerk in Almelo. © Annina Romita

Twentse hulpdiensten willen vuurwerkverbod, maar zijn beperkt tot eigen maatregelen

ENSCHEDE - De Veiligheidsregio Twente probeert bij de komende jaarwisseling het aantal vuurwerkslachtoffers te beperken. Een verbod op het afsteken van vuurwerk, zoals de Twentse hulpdiensten bepleiten, zit er niet in.

Omdat een 'vuurwerkverbod' een zaak van de rijksoverheid is, blijven de maatregelen in Twente beperkt tot bijvoorbeeld het stimuleren van initiatieven voor vuurwerkvrije zones en controles hierop. Dat staat in een conceptnota die deze maandag bij de Veiligheidsregio op tafel komt.

Er is overigens maar één gemeente in Twente die al langer een vuurwerkvrije zone heeft: Rijssen. Enschedeërs bepaalden vorige maand dat er ook in hun stad vuurwerkvrije gebieden moeten komen.

Slachtoffers

Bij de laatste jaarwisseling vielen in Twente 78 vuurwerkslachtoffers, waarvan 31 minderjarig. Landelijke cijfers laten zien dat driekwart van de ongevallen met legaal vuurwerk gebeurt. Er kwamen 2.400 melding binnen van overlast van vuurwerk. De totale door gemeenten gemelde schade bedroeg bijna 180.000 euro.

Toch is het algemene beeld van de laatste jaarwisselingen in Twente dat de overlast afneemt. Er zijn minder incidenten voor de politie, minder uitrukken door de brandweer en er is ook een daling van schades voor gemeenten. "Dit is zeer waarschijnlijk ook het gevolg van de landelijke regel, om de afsteektijden te beperken en de inzet om illegaal vuurwerk op te sporen", staat in een evaluatie.

Besluit niet aan Veiligheidsregio

Toch pleiten de hulpdiensten voor een verbod. "Immers, een zeer korte periode van vuurwerkgebruik heeft een flink aantal vuurwerkslachtoffers tot gevolg. Géén enkel evenement heeft zoveel nadelige gevolgen!", staat in de nota. Maar dat besluit is dus niet aan de Veiligheidsregio.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.