Oorsuizen kan patiënten tot wanhoop drijven. De oorzaak is psychosomatisch.
Volledig scherm
PREMIUM
Oorsuizen kan patiënten tot wanhoop drijven. De oorzaak is psychosomatisch. © Getty Images

Twentse methodiek tegen oorsuizen biedt patiënten hoop

ENSCHEDE/LATTROP - Oorsuizen, tussen de 1,2 en twee miljoen Nederlanders hebben er last van. Bij vlagen, of soms de hele dag. Medicatie is er niet, maar toch hoeven patiënten niet te wanhopen. Ze kunnen er zelf wat tegen doen.

Grofweg één op de tien Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van oorsuizen, of tinnitus, zoals de medische term luidt. In sommige gevallen verdwijnen de geluiden - een hoge piep of juist een lage brom in het oor- weer vanzelf. Maar lang niet altijd. Dan komt het aan op de wilskracht van de patiënt zelf om het suizen te doen verdwijnen of flink te reduceren. Want, en daarover zijn de deskundigen het wel eens, oorsuizen is een psychosomatische aandoening. "Het gehoor is slechts een klein onderdeel van het probleem, in feite is er sprake van disbalans in het zenuwstelsel", zegt KNO-arts Bas de Cock.

  1. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

    Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

    ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.