Volledig scherm
De auto's van de Omgevingsdienst Twente, startklaar in Stadsbaken Almelo. © Jeroen de Kleine

Twentse milieudienst dreigt Enschede met invordering

ENSCHEDE - Het overleg tussen de gemeente Enschede en de Omgevingsdienst Twente (ODT) over de verdeling van kosten en taken ontaardt in een juridisch gevecht. De milieudienst dreigt met invorderingsmaatregelen als de gemeente blijft weigeren om ruim 500.000 euro te betalen.

Enschede ging in 2017 akkoord met een uitgebreide Twentse omgevingsdienst onder voorwaarde dat behalve het stemrecht (one man, one vote) ook kosten van het optuigen ervan gelijkmatig over deelnemers zou worden verdeeld. 

Nog geen jaar later paste het bestuur de verdeelsleutel aan naar inwoneraantal. Enschede betaalt dan met 23 procent het meest. Saillant is dat bij de bewuste vergadering de Enschedese wethouder ontbrak door de coalitieonderhandelingen.

Volle mep

Uit onvrede trok Enschede zich terug uit de afspraken door alleen wettelijk verplichte taken bij de ODT af te nemen. Daarmee stelt de gemeente niet een bijdrage voor de beloofde elf, maar voor slechts vier formatieplaatsen ter beschikking. De ODT slaat Enschede nog altijd aan voor de volle mep: ruim 2 miljoen euro.

Het college weigert dat en betaalt alleen een bijdrage van ruim 1,2 miljoen euro voor de basistaken. Eerder zeiden beide partijen in goed overleg met elkaar te zijn over een oplossing, maar Enschede spreekt ondertussen van ‘een onverkwikkelijke zaak’. 

Invorderingsmaatregelen

Via een advocaat is de gemeente in juli gesommeerd om de openstaande bedragen, samen 500.000 euro, te voldoen. Opnieuw heeft de gemeente geweigerd. ‘Ik wijs u erop dat betaling inclusief wettelijke rente kan worden afgedwongen door middel van invorderingsmaatregelen op kosten van uw gemeente’, schrijft de advocaat van ODT. ‘De Omgevingsdienst kan zich echter niet voorstellen dat u het zover zou laten komen.’

Een woordvoerster zegt dat de gemeente Enschede tot nu toe niets van de beloofde invorderingsmaatregelen heeft vernomen, maar houdt vast aan haar standpunt. De gemeente denkt juridisch sterk te staan bij een eventuele rechtszaak.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.