Volledig scherm
© ANP XTRA

Twentse verdachten megafraude met BTW weten nergens van

ALMELO - BTW-fraude ter hoogte van 200 tot 300 miljoen euro, waarvan 20 tot 30 miljoen in Nederland moet zijn neergedaald. Maar waar is dat geld gebleven? Zeker een miljoen of twee bij Remco V., denkt justitie.

Dat kon althans worden afgeleid over bedragen die V. werden voorgehouden woensdag op de zitting. Remco V. (50) werd bekend als één van de twee hoofdverdachten bij de Palm Invest-fraude, die tien jaar geleden speelde. Met zijn compagnon, oud-Enschedeër Danny K., harkte Remco V. toen 31,8 miljoen euro binnen van 400 beleggers. Het geld zou worden belegd in vastgoed in Dubai, maar werd verbrast door de twee vrienden; gemiddeld 36.000 euro per dag.

Doorgerold in nieuwe fraudezaak

Remco V. lijkt zo van de Palm Investzaak te zijn doorgerold in een mega-fraude met BTW-carrousels waarbij de Nederlandse belastingdienst voor tientallen miljoenen is benadeeld. Op de eerste dag van het proces, waarvoor liefst 14 zittingsdagen zijn gereserveerd in Almelo, werd V. aangevoerd vanuit het detentiecentrum van justitie op Schiphol. Toen V. maandagmiddag op de luchthaven was, werd hij aangehouden.

180.000 boete in zaak Palm Invest

De arrestatie was vanwege een nog niet door V. betaalde boete. Want de in Hengelo opgegroeide verdachte werd in 2015 niet alleen veroordeeld tot celstraf van vier jaren en negen maanden in de Palm Investzaak, er werd hem ook een boete van 180.000 euro opgelegd. Volgens justitie heeft hij zich niet gehouden aan de afbetalingsregeling en daarom kan V. nog een jaar worden vastgezet.

Op zelfde dag gepind in Marbella en Bussum

Remco V. zou lege BV’s, inclusief bankpassen en –rekeningen, hebben overgenomen van Enschedeër Nico H. Met die BV’s werd BTW-fraude gepleegd, maar V. ontkende ze ooit in bezit te hebben gehad. Hij heeft de schijn wel tegen. Met bankpassen van de fraude-BV’s werd gepind toen V. in Marbella verbleef. Nadat hij terug was gevlogen naar Nederland, werd later op de dag met dezelfde passen gepind in zijn V.’s woonplaats Bussum en in Hilversum. Tot de computer van Remco V. waarmee frauduleuze transacties werden verricht hadden volgens hem op kantoor in Hilversum iedereen toegang. Ook verdachte Michel D., die volgende week moet voorkomen.

Zo draait een BTW-fraude carrousel.
Volledig scherm
Zo draait een BTW-fraude carrousel. © Daphne Cornelisse

Nico H. (62) uit Enschede zou als handelaar in lege BV’s dus de vennootschappen hebben geleverd waarin de fraude werd gepleegd en ook de ‘katvangers’ hebben geregeld, mannen die voor 550 euro wel bij de KvK als bestuurder van de fraude-BV op papier wilden.

Teen afgeknipt

Remco V. raakte even geëmotioneerd toen hij tijdens de zitting ervoer, dat Nico H. een goede kennis is van Jeroen E. Deze E. is niet alleen zelf verdachte in deze strafzaak, maar werd ook verdacht van bemoeienis bij het afknippen van een teen bij Remco V.’s ex-compagnon Danny K. Jeroen E. werd vrijgesproken van de afpersing en verminking van oud-Enschedeër K., omdat hij het appartement in Antwerpen al zou hebben verlaten toen K.’s kleine teen met een betonschaar werd afgeknipt. „Als ik had geweten dat die twee elkaar kenden, was ik helemaal bij H. uit de buurt gebleven.”

‘Ik kan me het niet herinneren’

H. had de lege BV’s niet alleen geleverd, bij enkele van deze vennootschappen of stichtingen stond hij ook korte tijd als bestuurder geregistreerd. Tegen H. zijn door de katvangers bovendien legio verklaringen afgelegd, dat hij ze benaderd zou hebben om op papier bestuurder te worden van de fraude-BV’s of –stichtingen. H. ontkende alles, ook zaken die hij eerder in FIOD-verhoren had toegegeven. ,,Ik kan het me niet herinneren”, zei H. minstens 20 keer.

Opgejaagd door deurwaarders

De rechtbank hield H. voor dat er via zijn IP-adres met een computer bij de belastingdienst was ingelogd in de boekhouding van enkele fraude BV’s. H. zei dat dan door een zakenpartner op zijn computer moet zijn gedaan. Als er gelden werden gestort op bankrekeningen van de fraude-BV’s, zou H. dat geld meteen via pintransacties door andere katvangers van de rekeningen hebben laten halen. In grote welstand leeft de verdachte overigens niet. Hij heeft schulden, staat onder financieel bewind en stond ingeschreven op adressen waar hij niet verbleef ‘om deurwaarders van het lijf te houden.’

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.