Eelco Eerenberg, als wethouder in Enschede verantwoordelijk voor jeugdzorg.
Volledig scherm
Eelco Eerenberg, als wethouder in Enschede verantwoordelijk voor jeugdzorg. © Emiel Muijderman

Twentse wethouders in actie voor jeugdzorg: zó hoog is de nood

Zes wethouders uit Twente en in totaal 150 wethouders uit heel Nederland trokken maandagochtend naar Den Haag voor het Tweede Kamer-debat over de jeugdzorgbegroting. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten gaan gebukt onder de hoge kosten van jeugdzorg en het in hun ogen te lage budget dat ze daarvoor vanuit Den Haag krijgen. Onder de wethouders ook de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg. „Het probleem wordt eindelijk erkend.”

1. Waarom gaan 150 jeugdzorgwethouders samen naar Den Haag?

„Omdat de gemeenten in deze tijd allemaal hun begrotingsronde hebben en zien dat ze hard moeten bezuinigingen omdat ze de kosten voor het sociale domein, waar jeugdzorg onder valt, moeten en willen betalen. Ozb gaat omhoog, voorzieningen verdwijnen. Dat doet pijn. Aan de andere kant is er de Kamerbrief die minister Hugo de Jonge onlangs stuurde en het interview dat hij gaf in NRC, waarin hij zei dat het aan de gemeenten ligt dat het niet goed gaat met de jeugdzorg. En dat terwijl je bezig bent om het zo goed mogelijk te organiseren.”

2. Wat willen jullie bereiken?

„Dat het probleem serieus genomen wordt en er een oplossing komt. We laten zien dat we allemaal betrokken en gepassioneerd zijn als het gaat om de jeugdzorg. Dat willen we ook vanuit Den Haag zien.”

3. Is dat gelukt?

„Ja en nee. Pure winst is dat zelfs de VVD in het debat zei dat de bezuiniging op jeugdzorg achteraf niet handig was. Het probleem wordt erkend. Dat klinkt heel klein, maar het is een grote stap. We komen van ‘er is geen probleem’. In Den Haag is het tempo traag, dit is een goede beweging. Maar extra geld wordt ingewikkeld.” 

4. En nu?

„Minister De Jonge komt in maart met een Kamerbrief waarin hij ook met een oplossing wil komen. Wij moeten weer onze vinger opsteken, het verhaal blijven vertellen. Zodat er een structurele verandering komt. En ook als Twente blijven vertellen hoe nijpend het probleem hier is.”

5. Drie zalen vol wethouders bij een Kamerdebat. Doen jullie dat vaker?

„Nee dit is een unicum. Wethouders zijn de meest redelijke mensen van Nederland. Alles wat we doen wordt gewikt en gewogen. Protesteren hoort daar doorgaans niet bij. Op een drukke maandag met zes wethouders vanuit Twente naar Den Haag, dat  geeft wel aan hoe hoog de nood is.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.