Volledig scherm
Factory Outlet Center in Ochtrup streeft naar bijna een verdubbeling van het verkoopoppervlak van de outlet. © Frans Nikkels

Uitbreiding outlet Ochtrup onder vuur vanuit Nederland én Duitsland

ENSCHEDE/OCHTRUP - De uitbreiding van het Factory Outlet Center (FOC) in Ochtrup heeft ook gevolgen voor Nederlandse grensplaatsen. Daarom roepen Duitse gemeenten de Nederlandse buren op zich aan te sluiten bij het verzet.

De provincie Overijssel en de gemeente Enschede hebben al bezwaar gemaakt. De burgemeester van de gemeente Nordhorn heeft andere Nederlandse gemeenten een brief gestuurd met uitleg over de FOC-plannen en de Duitse bezwaren daartegen.

Felle discussie
De uitbreidingsplannen van het FOC hebben in de wijde omgeving een felle discussie losgemaakt. De gemeente Rheine nam het initiatief voor een gezamenlijk protest. Zo'n twintig Duitse gemeentes trekken samen op. In grote lijnen hebben ze allemaal hetzelfde bezwaar: een mega-outlet in Ochtrup bedreigt bestaande winkels en de toekomstige ontwikkeling van hun binnensteden.

Nederland
De effecten op de Nederlandse grensregio zijn tot nu toe onvoldoende belicht, zeggen de tegenstanders aan Duitse kant. Terwijl het FOC ook voor Nederlandse klanten aantrekkelijk is: makkelijk bereikbaar via de A1 en N35, op minder dan een half uur rijden van Enschede.

Uitbreiden
Het FOC in Ochtrup heeft momenteel een verkoopoppervlak van 11.500 vierkante meter. Er komen zo'n twee miljoen bezoekers per jaar. Het outletcentrum wil uitbreiden naar 20.000 vierkante meter en vier miljoen bezoekers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.