Volledig scherm
ENSCHEDE - Het logo van de Universiteit Twente staat groot bij de ingang van het terrein. © Sem van der Wal

Universiteit Twente voor rechter vanwege Engelse voertaal

ENSCHEDE - De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) daagt de Universiteit Twente voor de rechter omdat de universiteit zonder geldige reden Engels als voertaal zou gebruiken.

Universiteiten verwaarlozen hun maatschappelijke functie wanneer ze massaal op het Engels overstappen, meent Ad Verbrugge, voorzitter van BON en hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat meldde hij donderdagavond in het programma Nieuwsuur van de NOS.

Volgens Verbrugge staat in de wet op het hoger onderwijs dat onderwijsinstellingen de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij Nederlandstalige studenten moet bevorderen. „Dit doe je niet als je de opleiding in het Engels aanbiedt”, stelt hij.

Discussies

BON wil dat de verengelsing op zijn minst tijdelijk wordt stopgezet en in sommige gevallen ook wordt teruggedraaid. Het toenemende gebruik van Engels op universiteiten leidt al langer tot discussies. Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, komt in juni met haar visie op de internationalisering in het hoger onderwijs, maar daar wil BON niet meer op wachten. „We kaarten de kwestie nu al drie jaar aan. In de Tweede Kamer en bij de minister, maar er is tot dusver niks gebeurd. De rechter moet nu ingrijpen”, aldus Verbrugge.

Volgens BON springen de Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht eruit als slechte voorbeelden. Daar zou het gebruik van Engels als voertaal veel te ver zijn doorgeschoten.

Herkenning

Quote

30 procent van het personeel is internatio­naal, 40 procent van de studenten

Woordvoerster, Universiteit Twente

De UT bestrijdt dat. „We herkennen ons niet in dat beeld”, zegt een woordvoerster. Volgens haar is het inherent aan een universiteit als de UT dat studies in het Engels aangeboden worden. „De UT zit in een internationale context en werkt samen met internationale partners: 30 procent van het personeel is internationaal, 40 procent van de studenten. Het belangrijkste is wel dat wij onze studenten voorbereiden op een arbeidsmarkt waar Engels de voertaal is. Maar we nemen de wet altijd zorgvuldig in ogenschouw bij het bepalen van de voertaal van een studie. Bovendien, als het nodig is bieden we ook cursussen aan om de Nederlandse taalvaardigheid op peil te houden.”

De UT zegt nog geen dagvaarding binnen te hebben en dus niet op concrete verwijten van de organisatie te kunnen reageren. Ook de Universiteit Maastricht en de Inspectie van het Onderwijs kunnen een dagvaarding tegemoet zien. De inspectie wordt verweten dat die niet optreedt tegen universiteiten die de wet aan hun laars lappen. 

  1. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

    Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

    ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.