Usseler Es Enschede wordt helemaal blauw

ENSCHEDE – Met accordeonmuziek op de achtergrond werd er zaterdagmiddag vlas gezaaid op de Usseler Es. Trix Niesthoven, voorvechtster van vlas in Enschede en wethouder Hans van Agteren keken er met veel genoegen naar.

Enschede wil zich meer en meer manifesteren als vlasstad en kan dit jaar een aantal activiteiten binnen de Vlasmanifestatie 2014 tegemoet zien. Het zaaimoment op een klein deel van de Usseler Es gebeurde door een aantal aanwezigen met de hand. Maar boer Hems Averink uit Twekkelo hanteerde ook de ouderwetse zaaiviool. En de mannen van Het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker (HALL) trokken met een paard en een echte zaaimachine over de bolle door een lekker zonnetje overgoten akker.

Blauw
Op een groot deel van de Usseler Es is het vlas al machinaal ingezaaid. In juni moet de es mooi in bloei staan. De kleur blauw domineert dan. De Stichting Vlasmanifestatie wil dat in deze regio kennis en ervaring wordt opgedaan met het telen van vlas.

Zaaien, groeien, bloeien en oogsten
Innovatie en duurzame groei in de landbouw en het bevorderen van de lokale economie en sociale samenhang zijn achterliggende gedachten. De activiteiten dit jaar spelen zich af rond de thema’s zaaien, groeien, bloeien en oogsten. De grond is van de gemeente, maar wordt gepacht door agrariër John Levink uit Enschede. De initiatiefnemers hebben in hem een belangrijke partner gevonden voor de vlasteelt.

Producten
Met de olie uit het vlaszaad en de vezel van de plant kunnen allerlei producten en toepassingen worden gemaakt. De komende tijd komt er bijvoorbeeld een workshop ‘Schilder je huis met lijnolieverf.’ In politiek Enschede is al geruime tijd een stevige discussie gaande of de Usseler Es wel of niet moet worden volgebouwd met bedrijven. Zo lang de markt niet aantrekt kunnen er sowieso de komende vijf jaar vlas of andere gewassen op de braakliggende akker worden verbouwd.

Meer in de krant van maandag.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.