Volledig scherm
PREMIUM
Jurnan Schilder. © Frans Nikkels

UT-docent Jurnan Schilder is de man die achtbanen tot wetenschap maakte

ENSCHEDE - Elke vakantie reist hij de wereld af op zoek naar achtbanen. Sinds hij erop afstudeerde, geldt UT-docent Jurnan Schilder als een specialist. Grote fabrikanten maar ook pretparken als Hellendoorn weten hem te vinden. In een lezing zondag legt hij uit waarom.

In een glazen vitrine staat een nagebouwde rollercoaster van K’nex. Gekocht bij de speelgoedwinkel, zegt Jurnan Schilder. „Een grapje voor mijn studenten. Dan kunnen ze zien waar ik mee bezig ben.” In zijn kamer even verderop bewaart hij het echte werk: vijf tandwielen van De Dondersteen, de familie-achtbaan van Avonturenpark Hellendoorn. „We hebben ze hier voor onderzoek. Het is winter, dus het park is dicht. Waarom slijt het ene wieltje harder dan het andere: dat is wat we willen weten.”

  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.