Volledig scherm
Scholieren uit de Randstad konden woensdag kennismaken met studies aan de UT. © Michel Beskers

UT heeft imagoprobleem bij werving studenten uit de Randstad

ENSCHEDE - De Universiteit Twente stuit bij de werving van nieuwe studenten in de Randstad op een imagoprobleem. Vwo'ers daar hebben geen enkel beeld bij onze regio.

Het imagoprobleem komt nadrukkelijk aan het licht tijdens de eerste open dag van de UT woensdagmiddag in de Twentse Ambassade in Amsterdam. Zo'n 60 vwo'ers uit Noord-Holland nemen een kijkje. De UT spreekt van een hoopgevend aantal. Vooraf waren decanen van alle scholen voor voortgezet onderwijs in deze provincie benaderd met de vraag om de uitnodiging naar hun leerlingen door te sturen.

Beeld

Haast niemand van de aanwezige vwo'ers bezocht ooit de UT-campus. Fin Staps, vwo'er van het Amstelveen College, zegt bijvoorbeeld dat hij zich geen enkele voorstelling van Twente kan maken. En hij is niet de enige. "We moeten er maar eens een keertje gaan kijken."

Quote

Er zit groeipotentieel in de Randstad. Dat willen we pakken

Erik van Dijk van de UT

Bedoeling open dag

Wat dat laatste betreft: leerlingen in de Randstad aanzetten tot een kijkje in Twente met z'n UT is precies de bedoeling van de open dag. Woordvoerder Erik van Dijk vertelt dat van de 7.000 Nederlandse studenten op de UT slechts 6 procent uit Noord-Holland en 5 procent uit Zuid-Holland komt. Tweederde deel van alle UT'ers komt uit Overijssel en Gelderland. "Het aandeel vwo'ers in Twente krimpt. Er zit groeipotentieel in de Randstad. Dat willen we pakken. Deze open dag is een eerste poging. Er zijn ideeën om in Rotterdam, Den Haag en Utrecht soortgelijke open dagen op te zetten."

Afkomst

Veel studenten studeren tegenwoordig in de regio waar ze vandaan komen. Uit financiële overwegingen blijven ze bij hun ouders wonen, zeggen woordvoerders van scholengemeenschappen in Amsterdam. Vwo-coördinator Anita van Dam van het Montessori Lyceum Amsterdam: "In twaalf jaar maakte ik nooit mee dat een leerling koos voor de Universiteit Twente." Vervolgens: ,,Sinds de invoering van het leenstelsel oriënteert de jeugd zich hier op Amsterdam. Utrecht en Leiden kunnen eventueel ook nog. Bij hoge uitzondering kiest een jongere voor Delft."

Quote

In twaalf jaar maakte ik nooit mee dat een leerling koos voor de Universiteit Twente

Anita van Dam van het Montessori Lyceum Amsterdam

Een van de oriënterende vwo'ers is Jeffrey Hoekema, een vwo 5-leerling van het Zaanlands Lyceum. Hij is een uitzondering en bezocht het Science Park van de Universiteit van Amsterdam. "Ik was onder de indruk van de grootte en van de moderne sfeer. Enschede moet iets extra's hebben, wil ik daarheen gaan. Ook al, omdat ik de afstand Zaandam/ Enschede best bezwaarlijk vindt."

Imagoprobleem

Onder vwo'ers op de stoep voor het hoofdstedelijke Barlaeus Gymnasium aan de Weteringschans valt ook nog een wereld te winnen. Vwo-scholiere Emma Wieske vertelt dat ze een technische studie wil doen. Maar om nu te kiezen voor Twente? "Dat zou niet bij me opkomen. Ik wil naar het buitenland. Of desnoods naar Delft."

Ook het imagoprobleem van Twente en Enschede speelt hier op. Paco Kuit: "Bij het woord Twente komt alleen FC Twente bij me op. Oh ja, en de Achterhoek. Dat ligt daar toch ook?" En Gijs Hillen: "Twente? Daar wonen alleen boeren." De Barlaeusjeugd verkiest de 'hippe' hoofdstad boven het 'dorpse' Enschede. ,,Ik zou daar echt niet kunnen leven'', zegt vwo 6-scholier Silke Hakenkruger.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.