Volledig scherm
© Thinkstock

UT-onderzoekers voorspellen filmsucces met wiskunde

ENSCHEDE - Om te voorspellen hoe succesvol een film zal zijn wordt vaak gekeken naar inhoudelijke kenmerken. De Universiteit Twente-onderzoekers Richard Boucherie en Judith Timmer hebben echter een rekenmodel ontwikkeld dat de staat van dienst van de filmmakers gebruikt als graadmeter voor het uiteindelijke commerciële en artistieke succes. En dat model blijkt vrij nauwkeurig.

Als de betrokken scenarioschrijver, regisseur en producent al eerder verantwoordelijk zijn geweest voor een succesvolle film is de kans groot dat ook het nieuwe project een groot publiek weet te bereiken, aldus de wiskundigen. Zij schreven het artikel in samenwerking met enkele studenten en met filmmaakster Esmé Lammers.

Test
De onderzoekers hebben het rekenmodel getest met films die in 2010 in de bioscoop draaiden. Aan de staat van dienst van betreffende filmmakers werd een cijfer verbonden. Vervolgens werd er met kansberekening gekeken of deze cijfers konden voorspellen hoe succesvol de films zouden zijn. Het onderzoek leverde zulke goede resultaten op dat Boucherie en Timmer concludeerden dat er op basis van het staatvandienstcijfer van een filmteam een vrij nauwkeurige voorspelling gedaan kan worden van het uiteindelijke succes van de film.

Artistieke vrijheid
Esmé Lammers denkt dat de conclusies van het onderzoek van belang zijn voor Nederlandse filmmakers. Omdat de staat van dienst wellicht meer gaat meetellen zullen deze makers volgens Lammers meer artistieke vrijheid krijgen na toekenning van een cultuursubsidie.

Het onderzoek wordt op 28 september op het Nederlands Film Festival in Utrecht gepresenteerd.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.