UT op zoek naar twijfelaars coronaprik in Enschede: ‘Luister je liever naar critici of voorstanders?’
ENSCHEDE - ‘Vaccinatie gaat super!’, ‘Prikcampagne eindelijk op stoom’. De juichberichten stromen binnen over de coronavaccinaties. Toch zijn er ook flink wat twijfelaars. Maar waarom twijfelen die mensen of ze wel of geen prik nemen? Dat willen ze bij de Universiteit Twente graag weten en dus zijn de knappe koppen daar een experiment begonnen. Met een speciale testbus.
Het blauwe gevaarte was donderdag alvast niet te missen op het Van Heekplein in het hart van de Enschedese binnenstad. In die Experivan, ofwel een mobiel testlab, wordt deze dagen hard gewerkt aan het onderzoek. Een onderzoek dat duidelijkheid moet bieden over de vaccinatietwijfelaars. Want die zijn er.
Wat werkt?
Jan-Willem van ’t Klooster is als managing director van de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences (BMS) betrokken bij het experiment. Hij weet precies wat er zich in de blauwe bus afspeelt. „Wat we te weten willen komen, is simpelweg wat het beste werkt”, zegt hij. „Hoe kijkt een twijfelaar nou tegen de de vaccinatiecampagne aan? Door wie laat hij of zij zich beïnvloeden bij de keuze? Varen zij juist op positieve berichtgeving over vaccinatie of steunen ze liever op de critici? Allemaal vragen die we hopen te beantwoorden.”
Nu kun je dat natuurlijk heel eenvoudig aan iemand vragen. En dat gebeurt ook op grote schaal, middels een fors panel dat vanuit huis vragenlijsten invult. In de testbus gaan de heren en dames van de UT nog een stap verder.
Eye-tracker
„Onze Experivan zit vol met allerlei moderne snufjes en meetinstrumenten. Daarmee willen we de prikbereidheid in kaart brengen”, geeft Van ’t Klooster aan. „Voorbijgangers kunnen binnenstappen, plaatsnemen en wij laten ze dan allerlei beelden zien. Tweets bijvoorbeeld. Tweets van vaccinatievoorstanders, influencers en tegenstanders. Door die meetapparatuur zien wij precies hoe de proefpersonen met hun ogen reageren en of bepaalde informatie emoties losmaakt.”
We bekijken ook of proefpersonen de bronnen achter de informatie checken, want het maakt nogal verschil of een influencer of huisarts iets roept
Zo zetten medewerkers van de BMS een speciale eye-tracker in, waarmee ze oogbewegingen volgen. „Leest iemand een passage uit een campagnefolder of van een overheidswebsite bijvoorbeeld uit? Dat meten we daarmee.” Tegelijkertijd is het van belang of de proefpersonen de bronnen achter de getoonde beelden checken. „Het maakt immers nogal verschil of een huisarts, politicus of hippe influencer iets zegt.”
Ministerie kijkt mee
De UT is niet als enige geïnteresseerd in de onderzoeksvragen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kijkt van een afstandje begerig mee. „Want deze informatie kun je natuurlijk straks prima gebruiken bij de zogenaamde bezemacties. Dat zijn acties waarmee de overheid en verwante organisaties voor elkaar hopen te krijgen om ook de grootste twijfelaars over de streep te trekken.”
Een twijfelaar is ook niet per se een weigeraar of anti-vaxxer, benadrukt Van ’t Klooster. „Soms ligt het ook gewoon aan de informatievoorziening en de bereikbaarheid van bepaalde groepen. Daarom komt er vrijdag een groep mensen langs die de Nederlandse taal niet goed beheerst. Daar is echt nog wel wat werk aan de winkel, als het om informatievoorziening gaat.”
Haast
Bij het project is wel enige haast geboden. De vaccinatiecampagne is immers in volle gang en verloopt momenteel razendsnel. Het moment dat er meer weigeraars en twijfelaars zijn dan gewillige mensen nadert in rap tempo. „Daarom willen we aan het einde van de maand rapporteren aan VWS”, zegt de managing director. „Zodat ze het mee kunnen nemen in het beleid voor Nederland.”
Aan bereidheid voor het onderzoek lijkt alvast geen gebrek. „We zien heel veel nieuwsgierige voorbijgangers die mee willen werken. Al zien we natuurlijk vooral mensen die zich wel willen laten vaccineren. Dat blijkt zo op het oog toch echt wel de meerderheid.”
Wie eens wil kijken bij de bus, kan dat vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur nog doen op het Van Heekplein.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onbegrip bij FC Twente over afgekeurde goal: ‘Eigenlijk winnen we hier met 3-2’
ARNHEM - Het lijnenspel van de VAR zorgde woensdagavond voor veel discussie en commotie bij het duel tussen Vitesse en FC Twente. De Enschedeërs leken in de blessuretijd de zege te stelen in Arnhem, maar volgens de arbitrage stond Ricky van Wolfswinkel buitenspel. Dat was op de tv-beelden niet te zien. -
Domijn kan aan het werk, Enschedese bewoonster werkt nu wél mee
ENSCHEDE - Woningcorporatie Domijn is begonnen met het verduurzamen van huizen aan de S.L. Louwesstraat. De bewoonster die dit in haar eentje dreigde tegen te houden, heeft de medewerkers na tussenkomst van de rechter toegelaten. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Volleybalster Shannen Hemel over haar Gemini: ‘Nog onzeker, maar potentie is er zeker’
BORCULO - De volleybalsters van Gemini dachten sterk genoeg te zijn voor de tweede divisie. Maar nu moeten ze alle zeilen bijzetten om niet te degraderen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM
Waterstof in zoutcavernes betekent nieuwe markt voor HP Valves uit Hengelo
HENGELO - HP Valves in Hengelo heeft een miljoenenorder gekregen voor het leveren van afsluiters voor een zoutcaverne in de Verenigde Staten, die met waterstof gevuld gaat worden. De fabrikant hoopt in de toekomst ook in Europa mee te werken aan dit soort projecten. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Op deze plek in Almelo gebruiken ze zonnepanelen om poep, pies en afvalwater te lozen
ALMELO - In het buitengebied van Almelo zijn meer dan 140 plekken waar poep, pies en afvalwater met geweld in een smalle pijp worden geperst. Zo’n drukriool zorgt voor een aanzienlijk stroomverbruik. Op een van die plekken staat nu een pomp die werkt op stroom van zonnepanelen. Volgens betrokkenen de eerste in Nederland.
In samenwerking met indebuurt Enschede