Volledig scherm
© Reinier van Willigen

UT-uitvinding maakt digitaal strelen mogelijk

ENSCHEDE - Een speciale mouw om de arm, ontworpen op de UT, maakt het mogelijk op afstand aan te raken.

De toepassingen van de Tactile Sleeve for Social Touch (TaSST) die op afstand ‘gevoel’ kan overbrengen, zijn volgens UT-onderzoeker Gijs Huisman legio.

Sociale toenadering

„Uitgangspunt is dat deze mouw om je arm voor sociale toenadering zorgt”, legt promovendus Gijs Huisman uit. „Aangeraakt worden is belangrijk voor mensen. Het zorgt ervoor dat het hormoon oxytocine wordt aangemaakt, dat een belangrijke rol speelt bij het aangaan van sociale contacten. Kinderen die te weinig aangeraakt worden, kampen later bijvoorbeeld vaak met leerproblemen.”

Strelen

Als beide personen een TaSST om de arm dragen en elkaar via Skype ook kunnen zien, is strelen op afstand mogelijk. „Of knijpen en slaan en dat voel je ook op afstand”, zegt Gijs Huisman glimlachend.

  1. Waterboarding? Ook hierdoor raakten 3 docenten in Twente in opspraak
    PREMIUM

    Waterboar­ding? Ook hierdoor raakten 3 docenten in Twente in opspraak

    ALMELO - De scheidslijn tussen wat je als leerkracht wel en niet kunt maken, is flinterdun. Een docent in Almelo raakte deze week in opspraak doordat hij het effect van martelmethode waterboarding demonstreerde in de klas. De rechter draaide deze week de straf die hij kreeg terug, maar de leraar is wel getekend door de hele situatie. Wij zetten drie andere controversiële zaken uit deze regio op een rij, met driemaal een hoofdrol voor de docent.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.