Volledig scherm
Sandra van Duijl. © Privéfoto

Vader gedode Sandra uit Enschede vindt het onverteerbaar: dader mag op verlof

ENSCHEDE - De dader van de gewelddadige dood van Sandra van Duijl mag na twee jaar voor het eerst kort op begeleid verlof.  Sandra's vader vindt dat onverteerbaar.

Het schokkende nieuws over Anne Faber komt extra hard aan bij de ouders van Sandra van Duijl, de 18-jarige Enschedese de twee jaar geleden bij Het Rutbeek werd gewurgd. ,,We hebben net een paar weken geleden bericht van justitie gehad dat de moordenaar van onze dochter al weer op verlof mag”, zegt vader Robert van Duijl, ,,de wet moet echt worden veranderd." 

Thijs van Z. (22), wegens doodslag veroordeeld tot twee jaar jeugdgevangenis met jeugd-tbs, krijgt inderdaad binnenkort voor het eerst kort verlof onder begeleiding. Of heeft dat misschien inmiddels gehad, zegt zijn advocate, Desirée Greven.

Behandeling

 ,,Zijn straf in de jeugdgevangenis is eind september geëindigd, waarna de PIJ-maatregel is begonnen, de plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen", zegt Greven, "die duurt minimaal twee jaar.  Anders dan in het volwassenenstrafrecht, is de behandeling bij mijn cliënt al in het begin van zijn gevangenisstraf begonnen."

Dat Thijs nu al af en toe kort buiten de instellingsmuren aan zijn terugkeer in de samenleving mag beginnen, is volgens Robert van Duijl pijnlijk, gevaarlijk en niet te bevatten nu Anne Faber ook het slachtoffer lijkt te zijn geworden van een dader op verlof.

Stoornissen

Thijs van Z. werd vorig jaar tot twee jaar jeugdgevangenis met jeugd-tbs veroordeeld voor doodslag. Justitie koos voor het jeugdrecht omdat Van Z. aan meerdere stoornissen leed en volgens deskundigen functioneerde als ongeveer een veertienjarige.

Greven vindt dat de zaken rondom Anne en Sandra niet goed met elkaar te vergelijken zijn, omdat haar cliënt van meet af aan wordt behandeld en daar volop aan meewerkt. ,,Het is ook goed dat de ouders van het slachtoffer nu zijn geïnformeerd dat mijn cliënt vanaf nu onder begeleiding proefverlof kan krijgen. Dat zal eerst heel dicht bij de instelling zijn waar hij verblijft, bijvoorbeeld een half uurtje onder begeleiding naar een supermarkt. De kans  dat hij daar, in Nijmegen, een bekende van het slachtoffer tegenkomt is weliswaar klein, maar het is toch goed  dat betrokkenen weten dat het kan."

Op Facebook heeft Van Duijl een hartenkreet gezet: 'Nederland, ooh Nederland. 2 jaar geleden werd onze dochter ook vermoord door deze gestoorde T van Z ook hij mag na 2 jaar al op verlof, net als de gestoorde die het onschuldige Meisje Anne Faber heeft vermoord. Wanneer wordt ons rechtssysteem eens aangepast!!! Ik zou graag even met deze jongens willen praten. Veel sterkte ouders en familie van Anne.'

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.