Volledig scherm
Atak werd vorige week failliet verklaard. © Carlo ter Ellen DTCT

'Val van Enschedees poppodium Atak draaide om macht en politiek'

ENSCHEDE - Hier draait het om politiek en er zijn machtsspelletjes gespeeld: dat is een eerste indruk van curator Peter Weenink in het faillissement van poppodium Atak. "Dat Hengelo leidend is, ligt erg gevoelig", merkt hij.

In financieel opzicht noemt de curator Atak, dat vorige week woensdag failliet werd verklaard, 'redelijk rustig en overzichtelijk'. "De boekhoudingen die ik doorgaans onder ogen krijg, zien er slechter uit."

Na een paar dagen, waarin de curator gesprekken heeft gevoerd met Atak-directeur Sigrid Binksma en de gemeente Enschede, heeft hij vooral veel vragen. "Hoe komt het dat de bodem onder een Twents poppodium is weggeslagen, zo vlak voor de eindstreep?" Die vraag legt hij neer bij Metropool in Hengelo, dat eind december de stekker haalde uit de fusie tussen het Hengelose poppodium en Atak. Daardoor kon het bovenstedelijke poppodium niet op 1 januari van start, en werd Atak geconfronteerd met onmiddellijke sluiting.

Pro-actief

Ook vraagt Weenink zich af waarom de gemeente Enschede vervolgens niet pro-actief heeft gereageerd. "In mijn gesprek met de gemeente kreeg ik het gevoel dat er een tijd lang niet goed is gecommuniceerd."

Dat heeft ertoe geleid dat de ruimten van Atak niet meer konden worden gebruikt. "Maar als de gemeente vervolgens 1 maart noemt als datum waarop het Twentse poppodium van start gaat, ligt er dus al een plan. Hier wil ik opheldering over."

De curator is van mening dat de jaarcijfers van Atak wel heel zwaar zijn meegenomen in alle reacties. "Terwijl iedereen wist dat Atak al jaren verlies leed. In 2014 werd voor het eerst het eigen vermogen aangesproken, in 2015 was het saldo negatief. Dat was dus voor niemand een verrassing." De curator ziet het ook als zijn taak te kijken naar de raad van toezicht van Atak. "Had die niet eerder moeten ingrijpen?"

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.