Duurzaamheidsdeskundige Wilma Stegink
Volledig scherm
Duurzaamheidsdeskundige Wilma Stegink © Emiel Muijderman

Van ruilen komt niet altijd huilen: deeleconomie steeds populairder in Enschede

ENSCHEDE - Het delen van spullen en diensten via een internetplatform wordt steeds populairder. In Enschede is het fenomeen nog niet echt ingeburgerd, maar het begin te groeien.

Wilma Stegink is de vrouw achter de deelsite EnschedeDeelt.nl, die vorig jaar werd gelanceerd als de Enschedese afdeling van HeelNederlandDeelt.nl. Als bevlogen duurzaamheidsprofessional is de Enschedese ervan overtuigd dat je beter spullen met elkaar kunt delen. Van eigen bezit naar samen gebruiken, ruilen of weggeven - dat is de deeleconomie in een notendop.

Goedkoop en duurzaam
In principe kun je alles met elkaar delen, zegt Stegink. "Neem een schuurmachine. Waarom zou je geld uitgeven aan zo'n duur apparaat als je maar af en toe een schildersklus hebt en de machine meestal ongebruikt in de schuur ligt?" Delen met de eigenaar scheelt haar niet alleen de aanschaf, het is ook beter voor het milieu. Vandaar een deelplatform, van en voor Enschedeërs, een soort Marktplaats op lokaal niveau.

Oppas tot vaatwasser
Je bepaalt zelf wat je voor jouw klus overhebt of wilt hebben: een vergoeding, je ruilt (jij veegt de goten, ik kook voor jou) of je zoekt of bent een vrijwilliger. Vraag en aanbod is heel divers, van oppas voor een huisdier, gordijnen naaien of helpen organiseren van een kinderfeestje tot het aansluiten van een vaatwasser of het bijhouden van een website.

Drempel
Bepaald storm loopt het nog niet bij EnschedeDeelt. "Hoewel ik groeiende interesse ervaar, merk ik toch dat er een drempel is. Er is huiver dat je je spullen niet of beschadigd terugkrijgt. Mensen weten vaak niet dat daarvoor een landelijk gefaciliteerd garantiefonds bestaat."

Ook mede-initiatiefnemer Rob van de Star van het landelijke Croqqer ziet dat het delen van spullen in Enschede nog geen grote vormen aanneemt, ook al groeit hier het aantal deel-initiatieven. Ruilen kan bijvoorbeeld bij de Ruilkring Enschede die zelfs een eigen betaaleenheid heeft, de noaber. Delen kan via de RuilWeggeefhoek Enschede en weggeven/gratis ophalen bij de Weggeefwinkel of via de Weggeefhoek Alles Gratis Enschede op Facebook.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.