Volledig scherm
Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede © ANP

Van Veldhuizen: ‘Naleving boerkaverbod is aan agent op straat’

ENSCHEDE - Het is aan de individuele politieman of -vrouw om - waar nodig - op te treden tegen overtredingen van het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte. Dat vindt Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede.

„Dat is een strafrechtelijke aangelegenheid waarvan de handhaving uit het oogpunt van de openbare orde steeds weer aan de politie is”, zegt Onno van Veldhuizen. De burgemeester van Enschede zegt dat naar aanleiding van de recente discussie over het al dan niet handhaven van het ‘boerkaverbod’. 

Zijn collega-burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei het afgelopen weekeinde het komende verbod niet te zullen handhaven. Halsema kwam tot die aankondiging, omdat volgens haar de schaarse handhavingsmiddelen en de politie-inzet beter voor andere zaken kunnen worden benut. 

Ook vindt zij het ‘boerkaverbod’ niet bij de hoofdstad passen en vraagt Halsema zich af of de maatregel wel in verhouding staat tot het daadwerkelijke probleem. Ook Rotterdam en Utrecht hebben al aangegeven geen prioriteit toe te kennen aan handhaving van het verbod. De aankondiging van Halsema is haar inmiddels op forse kritiek van politiek Den Haag komen te staan. 

Niet mee in debat

Van Veldhuizen weigert overigens van het al dan niet handhaven van het ‘boerkaverbod’ te spreken. „Ik heb het liever over een verbod op gezichtsbedekkende kleding, dus ook over het dragen van een bivakmuts of een integraalhelm. Zou ook ik spreken over een boerkaverbod, dan ga ik mee in het debat over religiekritiek en daar wil ik als onafhankelijk burgemeester verre van blijven.’’

In juni nam de Eerste Kamer een wetsvoorstel aan dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbaar vervoer, op scholen en in overheidsgebouwen verbiedt. Van Veldhuizen: „Het betekent dat we met z’n allen hebben afgesproken dat we in de openbare ruimte herkenbaar moeten zijn.” 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.