Volledig scherm
© Ivo Kruger

Vanaf 1 januari wordt op de Universiteit Twente alleen Engels gesproken

ENSCHEDE - Na de jaarwisseling geldt Engels als de officiële voertaal op de Universiteit Twente. Niet alleen colleges, maar ook een groot deel van de vergaderingen, sollicitatiegesprekken en officiële documenten zijn dan alleen nog in het Engels.

Volgens de UT wordt de voertaal vastgesteld vanwege het groeiende aantal internationale studenten en collega’s. ‘We verwachten hiermee dat dit zal bijdragen aan een goede samenwerking in een internationale werk- en studieomgeving.’

Alles wordt vertaald

Een op de drie nieuwe studenten op de Universiteit Twente komt niet uit Nederland (DUO, 2018). Alleen Maastricht (bijna 60 procent) scoorde het vorige studiejaar hoger en daarmee mag de UT zich met recht een internationale universiteit noemen. Iedereen zou zich op de campus thuis moeten kunnen voelen en dat gaat volgens het bestuur makkelijker als er in één taal wordt gesproken.

Alle formele organen van de UT, van het College van Bestuur tot aan de faculteitsbesturen en commissies, leveren hun verslagen en besluiten aan in het Engels. Stukken die bij overheden worden aangeleverd, komen uiteraard in het Nederlands beschikbaar. Een paar opleidingen, zoals Technische Geneeskunde en Technische Natuurkunde, blijven onderwijs in het Nederlands verzorgen.

Nederlands praten verboden?

Quote

Ook partijen die fysiek op de campus aanwezig zijn, zoals bijvoor­beeld de COOP en huisarts, worden aangemoe­digd zich aan te sluiten bij het taalbeleid van de UT

Uit: Gedragscode Voertalen, Universiteit Twente

Zelfs sollicitatiegesprekken worden vanaf 1 januari niet meer in het Nederlands gevoerd. Alleen bij ondersteunend personeel of vacatures die louter op Nederlandstaligen zijn gericht kan worden afgeweken. In feite wordt van iedere UT’er verwacht dat hij of zij in het Engels kan communiceren. Voor werknemers die de taal onvoldoende beheersen wordt een ontwikkelingsplan gemaakt.

Het liefst ziet de UT ook dat andere aan de universiteit gerelateerde activiteiten en voorzieningen Engels als voertaal invoeren, zoals de Student Union, studieverenigingen, supermarkt COOP en de huisarts. ‘Dit kunnen we stimuleren en faciliteren, bijvoorbeeld met een vertaalservice, maar niet forceren’, staat in de gedragscode voertalen die speciaal hiervoor is opgesteld.

Ook kan de universiteit studenten en werknemers natuurlijk niet verbieden om in hun moedertaal te praten. De stelregel wordt wel dat er - ook bij informele gesprekken - in het Engels wordt gecommuniceerd zodra er minstens één niet-Nederlandstalige persoon bij aanwezig is.

Rechtszaak over ‘verengelsing’ onderwijs

Opvallend is dat Beter Onderwijs Nederland (BON) in 2018 nog een rechtszaak aanspande tegen de Universiteit Twente en die van Maastricht. De vereniging is tegen de ‘verengelsing’ van het (hoger) onderwijs in Nederland. 

De UT won de zaak, maar later constateerde de Inspectie van het Onderwijs dat de onderbouwing in de gedragscode voor voertalen beter kan. Met de nieuwe gedragscode geeft de universiteit daaraan gehoor. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.