Veertig doden krijgen na bijna 80 jaar eindelijk monument in Enschede
ENSCHEDE - Veertig mensen kwamen om het leven in 1944, omdat iemand bij vergissing bommen liet vallen op de verkeerde plek. Nu, 76 jaar later, worden ook zij herdacht met een eigen monument.
Delen per e-mail
Het was een februaridag in 1944. Kinderen speelden in de straatjes in Pathmos en langs de Janninksweg. Vanuit het oosten naderden tientallen geallieerde bommenwerpers. Door het slechte weer konden ze hun doelen, Gotha en Oschersleben, niet bereiken, dus namen ze op weg terug een fataal besluit.
Duizenden brandbommen
In plaats van de bommenlast mee terug te nemen, lieten ze de lading vallen boven een andere Duitse stad. Wat zij dachten dat Münster was, bleek Enschede. Duizenden brandbommen en vijf brisantbommen regenden neer. Veertig mensen kwamen om. Tot op de dag van vandaag ontbreekt een tastbaar monument voor de slachtoffers, maar daaraan komt nu een einde.
Onthulling monument
De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker sprak de wens voor een monument vorig jaar al uit, bij de 75-jarige herdenking van het bombardement. SHSEL-lid Marcel Meijer-Hof pakte de handschoen op, met als resultaat dat er op 22 februari 2021 een monument wordt onthuld, in de tuin van de Bethelkerk aan de Jan Harm Boschstraat. Een eenvoudige zwerfkei met een plaquette erop herinnert dan aan het verlies van deze Enschedeërs en de wijk, die volledig verwoest werd.
Ambassades uitgenodigd
Bij de onthulling zijn ook vertegenwoordigers van de Britse en Amerikaanse ambassades uitgenodigd. Mocht er nog iets gezegd moeten worden over de vergissing zelf, dan is dat aan hen, aldus de SHSEL. De opmerking is niet terloops, want er doet ook nog een andere lezing over het bombardement de ronde. Het zou helemaal niet per ongeluk zijn geweest, maar gericht.
Machinefabriek als mogelijk doelwit
Het doelwit zou machinefabriek Sanders aan de Blekerstraat zijn geweest, waar onderdelen voor Duitse V1- en V2-raketten werden gemaakt. Stephan Sanders, nazaat van de eigenaren van de fabriek, is ervan overtuigd dat de fabriek het doel was, liet hij eerder in deze krant optekenen.
Ook de wijk Hogeland werd overigens getroffen door een bombardement bij vergissing. Dat gebeurde op 10 oktober 1943. Daarbij kwamen 151 mensen om en ook hier ontbreekt nog een monument. In totaal zijn in de oorlog 332 Enschedeërs omgekomen door bombardementen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze Twentse scholieren mogen weer, ze willen weer, ze gaan weer: ‘School saai? Thuis is supersaai’
Twee en een halve maand mochten ze zich niet op school melden. Zagen ze docenten alleen als pratende gezichten op hun computers. Hielden ze pauze met hun thuiswerkende ouders. Sliepen ze uit tot een minuut voor de les begon. Belden ze met elkaar, om eenzaamheid tegen te gaan. -
Twentse coronacijfers: 69 nieuwe besmettingen, één sterfgeval gemeld
ENSCHEDE - In Twente zijn het afgelopen etmaal 69 mensen positief getest op het coronavirus. Dat aantal ligt een stuk lager dan het gemiddelde van de afgelopen dagen. Er is één inwoner overleden door het virus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM zondagmiddag publiceerde. -
PREMIUM
Enschedese postbode bedenkt stemwijzer voor postbodes
ENSCHEDE - Op welke partij moet je stemmen als postbode? In de Stemwijzer vind je niks over post en in de verkiezingsprogramma’s ook al niet. Daarom ontwikkelt postbode Bert-Jan Bruggert uit Enschede zijn eigen stemwijzer voor collega’s. -
De wederopbouw van de wijk Horstlanden-Veldkamp in beeld gebracht
In de documentaire ‘Verhalen van de Wederopbouw’ zien we persoonlijke verhalen over een wijk in verandering. Patrick Drijver en Peter van Roosmalen van Stichting Cultuurgoed nemen ons in de film mee naar een tijd van badhuizen, Omo-maandag en Hollandse pot. -
PREMIUMfotoverslag
Enschede in coronatijd: geen reuring, maar regels in de binnenstad
ENSCHEDE Het duurt nog wel even voordat we terug zijn bij het ‘oude normaal’. De coronacrisis hakt erin, de sporen zijn overal in de binnenstad te zien. Reuring heeft plaatsgemaakt voor regels.
-
PREMIUM
Twentse huizenprijs door het dak: ‘Er gaan mensen in de problemen komen’
ENSCHEDE - De lage rentestand, het geringe aanbod en financieel goed voorbereide kopers hebben de huizenprijs in Twente naar ongekende hoogte gestuwd. Makelaars en adviseurs spreken van een ‘extreem overspannen’ situatie, die voorlopig nog niet eindigt, maar waarvan de gevolgen ongewis zijn. „Er gaan mensen in de problemen komen.” -
Advies aan Hof in zaak-Beunders: ‘Klacht tegen Klachtencommissaris Enschede gegrond’
ENSCHEDE - Het Hof in Leeuwarden doet er goed aan de klacht die Rene Beunders via een artikel 12-procedure heeft aangespannen tegen de Enschedese Klachtencommissaris Ninke van der Kooy gegrond te verklaren. Dat adviseert de advocaat-generaal. -
Besmettingen bij verpleeghuis de Cromhoff, maar alles ‘onder controle’
ENSCHEDE - Verpleeghuis De Cromhoff telt op dit moment meerdere coronabesmettingen. Zowel bewoners als personeelsleden hebben positief getest. In het verpleeghuis aan de Bleekhofstraat is daarom alleen zeer beperkt bezoek mogelijk.
In samenwerking met indebuurt Enschede