Verboden toegang: de garage van Brandweer Twente

VideoENSCHEDE - Potjes klaverjassen, films kijken, beetje chillen. Wie naar Amerikaanse films kijkt, zou haast geloven dat brandweermannen niets te doen hebben tot het moment dat de pieper gaat. Het tegenovergestelde is waar. „Wij zijn in feite gewoon een bedrijf, met ieder onze eigen taken”, zegt woordvoerster Irene Mazeland van de brandweer in Enschede.

Volledig scherm
Bas Voortman en Marc Jorink (v.l.n.r.) controleren een auto. © Cees Elzenga/hetoog.nl

De dagindeling van de mannen en vrouwen van de Enschedese brandweer is gestructureerd. De shift begint elke dag om 08.00 uur en duurt tot de volgende ochtend 08.00 uur, klokje rond. Koffie drinken en voertuig inspecteren, standaardopening van de dag. Daarna wordt er de hele dag gewerkt, met om stipt 12.15 uur een warme maaltijd in de kantine. De dag wordt afgesloten met een verplicht uur sporten, fitheid is belangrijk.

In de tussenliggende uren is het druk, ook als er geen incidenten zijn. Want de Enschedese brandweer – waar alleen beroepsbrandweer werkt – doet werkelijk alles in eigen beheer; zoals het keuren van redgereedschap, het inregelen van de piepers, het wassen van de uitrukkleding en het testen van de maskers.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.