Volledig scherm
Ter illustratie. © persbureau van eijndhoven

Verdachten mislukte overval op hennepkwekerij Enschede op vrije voeten

ENSCHEDE/ALMELO - Het is de grote vraag die uiteindelijk maandagmiddag de rechtszaak rond een mislukte overval op een hennepkwekerij in Enschede op z’n kop zet. Want was er eigenlijk wel een kwekerij in de woning? 

In het dossier is daar in ieder geval niets over terug te vinden dat er een hennepkwekerij werd aangetroffen merkten advocaten van de Water en Kriekaard aan het eind van de zitting op. Het gevolg? Verdachten Djuric D. (33) en Zaid M. (26) uit Rotterdam komen per direct vrij terwijl officier van justitie Geert Steeghs net celstraffen van 2 jaar tegen hen had geëist.

Conifeer

De twee Rotterdammers werden in de nacht van 29 september vorig jaar rond half drie in de nacht aangehouden na een telefoontje van verontruste bewoners van de Oosterhof in Enschede. Ze vertelden dat er mannen voor de deur van hun buren stonden die riepen dat ze van de politie zijn en ‘iets kwamen halen wat van hen was’. Politiemensen vonden Zaid M. verstopt achter een conifeer in de buurt terwijl D. in een tuin verderop werd gevonden. De twee zaten vanaf hun aanhouding in voorarrest.

‘Hennep knippen’

Tijdens de rechtszaak voor de rechtbank in Almelo ontkenden beiden Rotterdammers dat ze de bedoeling hadden de hennepplantage te beroven. Ze hielden stug vol, ze kwamen naar Enschede om hennep te knippen in opdracht van een Vietnamees uit Rotterdam. Die zou de eigenaar zijn van de plantage. Een raar verhaal, zeker toen duidelijk werd dat de twee een paar dagen voor hun aanhouding ook al naar Enschede reden. Om te kijken waar de woning nou precies lag aldus beiden, bij het invoeren van het adres in Google werd niet de bewuste woning gevonden. Ze wilden voorkomen dat ze op de 29e zouden opvallen als ze midden in de nacht al zoekend door de buurt zouden rondrijden.

Bij de politie vertelde M. dat ze naar Enschede kwamen “om het hele huis leeg te halen”. De plantage moest weg en dat gold ook voor de mensen die zich in de woning ophielden. Een duidelijke aanwijzing dat het ging om een overval aldus officier van justitie Steeghs, de twee zouden zelfs tiewraps bij zich gehad hebben om de bewoners vast te binden als dat nodig was geweest.

Wanneer de zaak verder gaat is niet bekend. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.