Verkiezingsblog | Asscher is de ideale buurman
,,Ik was het eigenlijk in alles met hem eens. De man lijkt me een prima premier.'' Was getekend: een collega die in de Vrijhof van de Universiteit Twente in de reeks Van Torentje naar Torentje net anderhalf uur naar Lodewijk Asscher had zitten luisteren.
Delen per e-mail
Vrijwel alles wat de PvdA-leider had gezegd kon hem wel bekoren; de inspanningen om tot meer vast werk te komen, zijn standpunt met betrekking tot Europa en de visie van de sociaaldemocraat op het leenstelsel voor studenten die daarmee in het mooiste wat ze bezitten - talent - investeren.
De warme woorden van collega H. kwamen uit volkomen onverdachte hoek. H. kan bij De Twentsche Courant Tubantia tot het meer behoudende smaldeel van de redactie worden gerekend.
Toen we een jaar of wat geleden voor dezelfde rubriek werkten en Pim Fortuyn hard op weg leek naar het Torentje, voerden we met enige regelmaat verhitte discussies. Over hoe het de meer centrum-linkse collega's, benauwde dat we een premier zouden krijgen die de islam een achterlijke cultuur noemde en hoe nieuwsgierig hij was naar een minister-president die zou afrekenen met de puinhopen van paars en de dingen tenminste bij de naam durfde te noemen.
Vaak verbaasden we ons dan, over zoveel rechts-conservatisme. En hij lachte dan; blijven jullie maar geloven in de linkse kerk van je. Maar hij scherpte onze geest tijdens die collegiale discussies en wij hopelijk de zijne. Maar als deze H. Asscher wel als premier ziet, dan moet er dus wat aan de hand zijn. En moet Asccher dus wel over uitzonderlijke gaven als politicus beschikken.
Maar helaas. H. zal niet op de geplaagde PvdA-voorman stemmen. Een rechtse geest en dito gedachten laten zich niet zomaar laten verdrijven. Maar het had vooral te maken met Asscher zelf, gaf hij aan.
Een keurige man, meende hij, een die je, zoals een recent onderzoek van deze krant uitwees, als nieuwe buurman meteen zou begroeten. 'Maar hij raakt je niet', legde hij de vinger op Asschers zere plek.
De PvdA-leider draagt tijdens deze campagne zaken aan waar je moeilijk tegen kunt zijn, was H.'s analyse van het optreden van Asscher. Maar een politicus die een leger aan teleurgestelden en zich verwaarloosd voelden gewone mannen en vrouwen weer voor zich moet winnen zal met meer moeten komen. Die zal af en toe groots en meeslepend moeten debatteren.
Die dient de emotie van Alexander Pechtold te tonen als de premiervraag aan de orde komt of legt het eeuwige optimisme van Mark Rutte aan de dag als antwoord op alle problemen waar het land mee worstelt. Een leider wijst zo de weg en blijft niet steken en vlakke en goede bedoelingen.
Asscher is niet van het konijn uit de hoge hoed en heeft evenmin miljarden in de binnenzak zitten, gaf hij in Enschede aan. Maar dat is wel de kunst van het campagne voeren. Kies je podium.
Sybrand Van Haersma Buma bepleit nu in De Telegraaf dat kinderen in de klas staand het Wilhelmus leren. Dat kun je oubollig vinden, de achterban van normen-en-waardenpartij CDA voelt zich op de wenken bediend. Daar tegenover staat Lodewijk Asscher, van wie we ons nog steeds afvagen hoe hij het door hem bepleite progressief patriottisme vorm gaat geven.
Het is en blijft gissen. Waardoor Lodewijk Asscher tijdens deze campagne toch de onzichtbare gast op het verjaardagsfeestje blijft van wie je je afvraagt of hij eigenlijk wel aanwezig is geweest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Dennis Schouten doet Emma Wortelboer-parodie met Baudet: ‘Bruin brood of wit brood?’
ENSCHEDE - Een interview van Emma Wortelboer met Thierry Baudet, waarin de FvD-lijstrekker boos wegliep, maakte de tongen vorige week flink los. Tv-maker Dennis Schouten (25) uit Glanerbrug besloot opnieuw een poging te wagen tot een ‘diepte-interview’ met Baudet, in zijn parodie ‘De Namiddag’. Baudet gierde het uit. ‘Bent u zelf een krokante man?’ -
Klussen in Enschedese woning gaat verkeerd: leiding geraakt, straat afgezet
ENSCHEDE - Bij bouwwerkzaamheden in een Enschede woning is woensdagmiddag een leiding geraakt. Het externe bedrijf dat in het huis in de Dotterbloemstraat aan het werk was, veroorzaakte daardoor onbedoeld een gaslek. En die had gevolgen. -
PREMIUM
Avondklok paar weken verlengd: houden Twentenaren dat vol? ‘Stap te ver’
ENSCHEDE - Een nieuwe verlenging van de avondklok betekent dat Nederlanders tot medio maart tussen 21.00 en 04.30 uur binnen moeten blijven. Maar gebeurt dat ook in Twente? De proef op de som op zomaar een doordeweekse avond in februari. -
PREMIUM
Elf fietsenhandelaren in Enschede proberen komst van nóg een concurrent te voorkomen
ENSCHEDE - Een Fietsvoordeelshop? Alsjeblieft niet in Enschede en al helemaal niet aan het Woonplein. Normaal zijn elf fietsenhandelaren in de stad elkaars concurrenten, maar nu hebben ze de krachten gebundeld tegen die voordeelshop. Ze stapten samen naar de kortgedingrechter. -
Stenen vlakte in Mekkelholt verandert in groene oase
ENSCHEDE - De nieuwe bewoners van het Fazantplein kijken nu nog vooral uit op asfalt maar dat gaat de komende maanden veranderen. Deze week is de herinrichting van het plein begonnen, op basis van wensen van de buurt. „Het wordt een autoluw gebied. Een groene oase in de wijk”, typeert projectmanager Anke Olthuis.
-
Pannatoernooi voor jongeren in Glanerbrug
GLANERBRUG - Het Cruyff Court in Glanerbrug is zondagmiddag het decor van een pannatoernooi met daarnaast tal van andere activiteiten. De organisatie is in handen van welzijnsorganisatie Alifa. „We zijn blij dat we na lange tijd weer een mooie activiteit voor de jeugd kunnen aanbieden”, zegt jongerenwerker Michael Spierings. -
PREMIUM
Rechter is onverbiddelijk: De woonkamervijver van Gerry in Enschede moet de deur uit!
ENSCHEDE - Enschedeër Gerry Grouwe moet op last van de voorzieningenrechter zijn zelfgebouwde woonkamervijver met koikarpers en waterschildpadden verwijderen. Dat bepaalde de rechter in een kort geding dat de woningcorporatie Domijn aanspande. Grouwe gaat in hoger beroep. „Ik blijf erbij dat ik hier niks doe dat niet mag”, zegt hij. -
PREMIUM
Deze Twentse scholieren mogen weer, ze willen weer, ze gaan weer: ‘School saai? Thuis is supersaai’
Twee en een halve maand mochten ze zich niet op school melden. Zagen ze docenten alleen als pratende gezichten op hun computers. Hielden ze pauze met hun thuiswerkende ouders. Sliepen ze uit tot een minuut voor de les begon. Belden ze met elkaar, om eenzaamheid tegen te gaan.
In samenwerking met indebuurt Enschede