Versier een paasei en win de paaswedstrijd van Tubantia

VideoENSCHEDE – Het wordt een bijzonder paasweekeinde. Onze bewegingsvrijheid is beperkt vanwege het coronavirus, maar we willen het feest toch vieren, inclusief de tradities. Om alvast in de stemming te komen houdt De Twentsche Courant Tubantia een wedstrijd: versier een paasei.

Wie zich verdiept in de traditie van het maken van paaseieren kan zich laten inspireren door de eerste christenen. Zij kleurden hun paaseieren rood om zo het bloed van Jezus uit te beelden. Maar uiteraard zijn andere kleuren, evenals andere materialen dan verf, ook toegestaan om een waar meester-eiwerk te maken.

Overigens was de rijke traditie van het paaseieren schilderen oorspronkelijk geen kunstzinnige uiting. De paasei-symboliek staat voor de vruchtbaarheid van het leven. Het verstoppen van de eitjes stamt weer uit de Germaanse traditie om eieren als symbool van de vruchtbaarheid in akkers te begraven. Het land zou op die manier een rijke oogst geven.

Ware kunstvorm

De kunstzinnige vormen kwamen pas veel later. Het zo creatief mogelijk beschilderen van eieren moet in de 19de eeuw zijn ontstaan. Waarschijnlijk waren scholen grotendeels verantwoordelijk voor het verspreiden van deze traditie.

Wie inspiratie wil opdoen komt via het internet al snel terecht in Oekraïne, waar het beschilderen van eieren een ware kunstvorm is. Dat is ook het geval in Roemenië, waar eieren met traditionele motieven worden versierd. Beoefenaars maken gebruik van handgemaakte werkattributen.

Voorkom vieze vingers

Dichter bij huis kan voor de paasei-wedstrijd van De Twentsche Courant Tubantia eventueel gebruik worden gemaakt van een eierverfmolen. Dat maakt het draaien van een ei mogelijk en het voorkomt vieze vingers. Inge Ramge is verkoopmedewerkster bij Bertus Workel Vrijetijdsmaterialen in Enschede en adviseert witte eieren te gebruiken. Op wit komen kleuren immers beter tot hun recht. 

Quote

Gebruik ook eens andere materialen dan verf

Inge Ramge, Bertus Workel Vrijetijdsmaterialen

De eieren kunnen het beste vóór het schilderen worden gekookt. Dat maakt de schil poreus en daarop hecht de verf beter. „Voor het mooiste resultaat zijn acrylverf, acrylstiften, watervaste stiften of chalkstiften de beste producten”, aldus Ramge. „De intensiteit van de kleur is hoger en het geeft een betere dekking. Maar wie de eieren na afloop nog wil opeten, die kiest bij voorkeur voor verf op waterbasis. Bijvoorbeeld waterverf, plakkaatverf of ecoline.”

Flinterdun papier

Ramge spoort deelnemers aan hun fantasie de vrije loop te laten. „Gebruik ook eens andere materialen dan verf”, zegt ze. „Denk aan stickers, veertjes, plakoogjes, glitters en uit papier geknipte vormen. Je kunt ook decopatchpapier toepassen. Dat is flinterdun. Je hebt wel speciale lijm nodig om dat papier op het ei te plakken. Omdat het zo dun is geeft het minimaal vouwen.”

Samen met de hoofdredactie van De Twentsche Courant Tubantia selecteert Ramge de mooiste ei-inzendingen. Deelnemers kunnen een foto van zichzelf samen met hun versierde ei mailen naar redactie@tubantia.nl, onder vermelding van ‘paaseiwedstrijd’.  Vergeet niet uw volledige naam én woonplaats te vermelden.

Vrijdag om 12.00 uur moeten de foto’s van de eieren binnen zijn. De mooiste inzendingen worden zaterdag gepubliceerd in de krant en op de website. De drie leukste inzendingen krijgen als prijs een ambachtelijk gemaakt chocolade-ei van een chocolatier uit Twente.

Inge Ramge adviseert om de fantasie de vrije loop te laten bij het versieren van de paaseieren.
Volledig scherm
Inge Ramge adviseert om de fantasie de vrije loop te laten bij het versieren van de paaseieren. © Emiel Muijderman
 1. Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’
  PREMIUM

  Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’

  ENSCHEDE/ALMELO - Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M.. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
 2. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

  Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

  ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.