Volledig scherm
© Lars Smook

'VGZ-verzekerde ten onrechte op de wachtlijst van MST'

ENSCHEDE - Een conflict met het Medisch Spectrum Twente maakt veel emoties los. MST plaatste de afgelopen weken meerdere patiënten op de wachtlijst omdat zij verzekerd zijn bij VGZ, de zorgverzekeraar waarmee het Enschedese ziekenhuis een conflict heeft over het beschikbare zorgbudget.

Dat beweert VGZ naar aanleiding van de lotgevallen van de 43-jarige Eibergenaar, die kampt met ernstige hoofdpijn sinds bij hem een drain is geplaatst om overtollig hersenvocht af te voeren. Ondanks een op 28 oktober van zijn specialist verkregen urgentieverklaring, kreeg de man, die niet met naam in de krant wil, te horen dat zijn operatie tot na 1 januari zou worden doorgeschoven.

VGZ-woordvoerder Jaap de Bruijn zegt dat het ten onrechte doorschuiven vier of vijf verzekerden betrof. "Er was discussie of ze spoedgeval waren en of ze bestaande patiënt waren. In al die gevallen hebben wij bemiddeld. De uitkomst daarvan was dat ze toch dit jaar worden geholpen."

Wachtlijst
In het geval van de Eibergse VGZ-verzekerde liet de patiënt in kwestie het er ook zelf niet bij zitten toen hij de boodschap kreeg dat zijn operatie tot na 1 januari zou worden uitgesteld. Hij nam contact op met zijn verzekeraar en beluisterde een geluidsopname waarin een woordvoerder van het MST het meningsverschil met VGZ toelicht. Dat draait erom dat de verzekeraar volgens MST over 2016 te weinig zorg inkocht. Het ziekenhuis draait al meerdere jaren achtereen op voor de tekorten die door het sobere inkoopbeleid ontstaan. Dat wil MST niet meer. Om een daad te stellen, besloot het dat nieuwe patiënten tot 1 januari op een wachtlijst komen.

Bestaande patiënt
De maatregel zou niet gelden voor wie al een afspraak had, kinderen, zwangere vrouwen, patiënten met verdenking van een ernstige aandoening en spoedgevallen. De Eibergenaar had geen concrete afspraak voor een operatiedatum. "Maar ik ben wel een bestaande patiënt. De afdeling planning zei dat ik een nieuwe patiënt was. Een urgentieverklaring is iets anders dan spoed, werd gezegd. Ik zou terug moeten naar de arts. Pas als die zou zeggen dat de operatie nu moest plaatshebben, zou ik voor januari worden geholpen.'

Opgelucht
Een telefoontje van de man met de klachtenlijn van het ziekenhuis bracht de zaak in een stroomversnelling. Resultaat: hij wordt maandag alsnog geholpen. De Eibergenaar is opgelucht. "Ik had echt niet tot januari kunnen wachten. De hoofdpijnen zijn zo hels, dat ik via mijn huisarts morfine heb gekregen. Drie dagen in de week neem ik zo'n tablet en dan ben ik 24 uur totaal van de wereld. Ik kies die andere dagen bewust niet voor een tablet, want ik wil ook nog een beetje leven."

'Urgentie is geen spoed'
MST-woordvoerder Lars Wormgoor gaat omwille van de privacy niet op individuele gevallen in, maar erkent wel dat het conflict met VGZ veel emoties losmaakt. Van zijn kant houdt hij het aantal VGZ-verzekerden waarbij sprake was van discussie over het spoedeisende karakter van een ingreep, op een of twee.

"In zijn algemeenheid geldt dat urgentie niet per definitie gelijkstaat aan spoed. De arts bepaalt dat. Als de specialist zegt dat een operatie een spoedeisend karakter heeft, geeft dat de doorslag. In het geval van deze patiënt (de man uit Eibergen, red.) is het goed dat nog een keer naar de zaak is gekeken. Fijn dat meneer maandag alsnog bij ons komt", aldus de zegsman die ervan uitgaat dat MST voor de kosten opdraait en niet VGZ.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.